Foto: TT

Misstänks för ny attack mot tiggare – polis vädjar om vittnen

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången har polisen gripit samme man, misstänkt för att ha hotat och misshandlat tiggande EU-migranter. Mannens mål är att skrämma bort dem från Kista, uppger polisen, som nu vädjar till vittnen att berätta vad de har sett.

Vid två tidigare tillfällen har mannen gripits för att ha attackerat tiggande EU-migranter kring Kista galleria, men då det saknats vittnen som stödjer offrens berättelser har han släppts. Kort därefter har han återigen gett sig på tiggare, uppger polisen.

Kistapolisen uppmanar nu personer som sett vad som har hänt att höra av sig så att mannen kan åtalas för brott.

”Jag vill därför igen vädja till alla som har bevittnat attacker mot fattiga romer i Kista att höra av sig till polisen och berätta vad ni har sett... Det kan hjälpa oss att lagföra mannen och förebygga fler attacker”, skriver signaturen Martin vid Närpolisen Kista på Facebook.

Ny attack på Kista torg

På torsdagsmorgonen hände det igen. Då gick mannen till attack mot en grupp romer på Kista torg, enligt polisen. En förbipasserande man lyckades hejda mannen så att polisen sedan kunde gripa honom.

”Än så länge har ingen skadats allvarligt av mannens attacker. Jag är dock rädd att det bara är en tidsfråga tills det händer”, skriver Martin vid närpolisen i Kista.

Mannen har sagt till polisen att hans mål är att helt driva bort tiggarna från Kista. Enligt polisen är de som har utsatts för mannen livrädda för honom och flera av dem undviker numera Kista galleria och torg.

”Ärendena läggs ned”

Polisen i Kista skriver att det är frustrerade att folk inte kan känna sig trygga i området, trots att man vet vem förövaren är.

”Vi på närpolisen försöker göra vårt yttersta för att få personen i fråga lagförd så att han hindras ifrån att begå fler eller värre hatbrott och så att han inom kriminalvårdens regi kan få hjälp att ändra sitt beteende. Det har dock visat sig svårt. Ärendena läggs ner av åklagare i de fall där det inte finns vittnen som stöder offrens berättelser om hot och våld, vilket leder till att mannen släpps ut igen (och begår nya brott)”, skriver Martin.

Det är oklart om den gripne mannen är 25-åringen som nyligen dömdes till skyddstillsyn efter att ha hotat en grupp romer i Kista i april. 25-åringen ska bland annat ha hällt tändvätska över en kvinnas tillhörigheter.

SVT Nyheter har försökt nå närpolisen i Kista för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer