Misstänkt drönare var ambulansflyg på väg mot Bromma

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har det rapporterats flitigt om drönarobservationer runt om i landet. Den enda som medier visat rörliga bilder på sågs i Saltsjöbaden under tisdagen och visar sig inte vara någon drönare. SVT kan nu berätta att föremålet är ett flygplan från Svenskt ambulansflyg.

– Jag kollade på flightradar24 och precis den tiden flög vi över Saltsjöbaden, säger piloten Daniel Hägg.

Drönarnyheterna tog fart efter att någon form av misstänkt obemannad farkost siktats vid kärnkraftverk runt om i Sverige. Efter det fick polisen in larm om drönare på flera platser i Stockholm.

På onsdagen publicerade Expressen en artikel om en misstänkt drönare som en läsare filmat utanför Saltsjöbaden. Videon är tagen i solnedgången på tisdagen och artikeln ger intrycket av att farkosten ska ha varit tre till fyra meter bred.

Någon som reagerade på artikeln var Daniel Hägg på Svenskt ambulansflyg. Han tyckte dels att farkosten var slående lik deras egna flygplan och dels att tiden passade väl in på en körning de haft i området just då.

– Planet såg ut som vårt och det blinkade som vårt. När jag gick igenom våra flygningar hade vi en mellan Visby och Bromma just då, säger han.

Säkerhetsexperten tar tillbaka uttalandet

I Expressens artikel uttalar sig flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll om observationen och säger bland annat ”Troligtvis så är det en drönare.”. När SVT når honom med de nya uppgifterna tar han tillbaka allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.