Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende evakueras från sina lägenheter efter att ett misstänkt farligt föremål hittats i deras trappuppgång i Kungsängen. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Misstänkt farligt föremål i trapphus i Kungsängen

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål hittades natten till måndag i trappuppgången till ett flerfamiljshus i Kungsängen, norra Stockholm. Boende fick evakueras från huset via sina balkonger.

Två minuter över midnatt natten till måndag larmades polisen till ett flerfamiljshus i Kungsängen i norra Stockholm efter att boende hört höga smällar.

På plats anträffades ett misstänkt farligt föremål i trappuppgången till huset.

– Vi har inte hittat några skador på fastigheten, däremot kan vi konstatera att det finns ett misstänkt farligt föremål som är oexploderat, säger Ola Österling, presstalesperson för Stockholmspolisen.

SVT erfar: Koppling till gängkriminell gripen i Irak

Polisen misstänker att föremålet kan ha en koppling till kriminella nätverk.

– Vi utreder det som det, men hur och på vilket sätt kan jag inte gå in på just nu, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen till TT.

Nu pågår en kartläggning av vem brottet kan ha riktats mot.

SVT erfar att anhöriga till en man med kopplingar till ett kriminellt nätverk bor på adressen. Mannen i fråga är en ledande figur i Bronätverket och allierad med Rawa Majid. Mannen är sedan tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, även grovt vapenbrott, försök till rån och människorov.

Enligt uppgifter till SVT sitter han i nuläget gripen i Irak.

Evakuerades via balkonger

Boende på de två första våningsplanen i fyravåningshuset evakuerades via sina balkonger till en närbelägen skola.

Vid klockan 04.30 meddelade polisen att det misstänkta föremålet oskadliggjorts och kunde transporteras bort från platsen.

– Det behandlas som ett farligt föremål men det är för tidigt att säga om det skulle kunna ha detonerat. Nu ska det undersökas och analyseras, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Brottet rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse men det finns ännu ingen gripen.

Klockan 07:00 uppgav polisen att den tekniska undersökningen är klar, avspärrningarna hävda och att de som evakuerats kan återgå till sina bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.