Två omkullvälta cyklar och en ryggsäck ligger på marken där bombtekniker sökte med hund och metalldetektor. Foto: TT

Misstänkta granaten i Vårby Gård låg på torget i minst en timme

Uppdaterad
Publicerad

Polisen undersöker nu hur det kunde ligga en skarpladdad handgranat på torget i Vårby gård under söndagen. De har fått in vittnesuppgifter om att den misstänkta granaten hade setts på platsen en timme innan den exploderade i händerna på den man i 60-årsåldern som dog efter att han tagit upp den.

Vissa vittnen ska ha uppgett att de inte trodde det var en äkta granat och därför inte hade larmat polisen.

– Det måste bli ett stopp nu. Vi har varnat för att oskyldiga kommer att drabbas av det upptrappade våldet och i går så skedde det, säger Jan Evensson, polismästare i region Stockholm till SVT Nyheter.

Vanligare med handgranater i kriminella uppgörelser

Kriminella har de senaste åren börjat använda handgranater i större utsträckning. 2015 hittade polisen 45 handgranater, varav 10 hade detonerat. 2016 var siffran 55, varav hela 35 hade detonerat.

Fram till 2 december 2017 hade polisen påträffat 39 handgranater, varav 21 hade detonerat.

– Nu har en helt utomstående person avlidit till följd av att det finns en handgranat på helt fel plats.

Kommer från forna Jugoslavien

Handgranaterna kommer ofta från forna Jugoslavien där det finns enorma mängder vapen och sprängämnen efter kriget på 90-talet. Under nästa månad inleds en vapenamnesti och polisen hoppas på att många kommer lämna in gamla vapen.

– Jag tror inte att vi ska vara naiva och tro att det är horder av kriminella som står på kö och lämnar ifrån sig sina vapen. Men kan vi få ett eller annat vapen att lämna den kriminella miljön så är det bra. Och i höst har vi förhoppningsvis en amnesti i sprängmedel, säger Jan Evensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Vårby Gård

Mer i ämnet