Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen misstänker: Handgranat dödade man i Vårby gård

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen avled en man när han vid 11-tiden plockade upp, vad polisen misstänker, är en handgranat vid tunnelbanestationen i Vårby gård. En kvinna som också befann sig på platsen skadades av splitter.

– Det handlar om en skarp sprängladdning, vi misstänker just nu att det kan vara en gammal handgranat, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl polisen Stockholm Syd.

Enligt Lars Alvarsjö har polisen sett en ökad tillgång på handgranater i kriminella kretsar.

– Många gånger importeras handgranater från forna Jugoslavien och då kanske de har legat i källaren i flera år och är livsfarliga. Men vi är förundrade över att den inte har sprängts tidigare, säger han.

”Kvinnan befann sig flera meter från”

Polisen i Flemingsberg har idag jobbat febrilt med att försöka söka igenom området i Vårby gård. Även tunnelbanan har genomsökts och hittills har man inte påträffat något mer föremål i området som skulle ha innehållit sprängmedel.

Enligt Lars Alvarsjö pekar allt på att paret befann sig på platsen av en ren tillfällighet.

– De här två personerna cyklade förbi föremålet och stannade upp för att se vad som låg på marken. Kvinnan som var med mannen befann sig bara ett par meter ifrån honom. Man vågar inte ens tänka på hur det hade gått om ett eller flera barn skulle ha hittat handgranaten. Det här är helt oacceptabelt, säger Lars Alvarsjö.

Ingen känd hotbild

Vet ni hur den hamnade där?

– Nej, det finns ingen hotbild mot någon butik eller person som vi har kännedom om. Men vi är intresserade av personer som kan ha hört eller iakttagit något igår eller under morgonen. De kan nå polisen enklast på 11414 så kan de lämna tips till våra utredare.

Polisen kommer att vara närvarande under kvällen i området och även under morgondagen.

– Vi har tillsatt extra personal i området och jag vet att kommunen också kommer ha krishanteringspersonal i området om man behöver stöd eller behöver prata om det har hänt idag, säger Lars Alvarsjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Vårby Gård

Mer i ämnet