Foto: SVT

Misstänkt föremål var skarpladdad handgranat

Uppdaterad
Publicerad

Polisen spärrade av ett område i Kista efter att ett misstänkt farligt föremål anträffats. Polisen bekräftar nu att det var en skarpladdad handgranat och kommer att utreda det inträffade som en så kallad särskild händelse.

Det var på måndagsförmiddagen som ett misstänkt farligt föremål hittades i en papperskorg i närheten av polishuset på Kista torg. Bombtekniker kom till platsen och påbörjade undersökningen av handgranaten, som flyttades med en bombvagn för att undersökas på annan plats.

– Bombgruppen har kunnat konstatera att det är en skarp handgranat, säger Patrick Ungsäter, biträdande kommenderingschef för den särskilda händelsen och polisområdeschef för polisområde Nord.

Ser man det här som ett hot mot polisstationen i Kista?

– Vi får förutsätta att det är på det sättet. Vi utgår från att det är så och sedan får utredningen utvisa hur det ligger till. Vi går inte in i detalj på vilka slutsatser vi drar, men vi har alla möjliga vägar öppna och vi tänker brett. Vi försöker att inte begränsa oss i de här delarna, säger Patrick Ungsäter.

Särskild händelse

Att polisen betraktar fyndet av den skarpladdade handgranaten som en särskild händelse innebär att man organiserar sig på ett annat sätt än i vanliga fall och går upp i stab, vilket betyder att särskilda resurser och personer avsätts för att enbart arbeta med den särskilda händelsen.

Exempel på vad polisen definierar som särskilda händelser är våldsamma upplopp, sabotage och bombhot, terroristangrepp och större händelse med många döda eller skadade.

Polisen bekräftar i en tweet att föremålet var en skarpladdad handgranat. Foto: Skärmbild

Tidigare under dagen, vid 15-tiden, gick polisen Martin Marmgren ut på twitter och skrev att föremålet som hittats var en skarpladdad handgranat. Även en annan poliskälla bekräftade då för SVT Nyheter Stockholm att handgranaten var skarpladdad, och uppgav också att bombgruppen detonerat handgranaten.

Det bekräftar Patrick Ungsäter under kvällen:

– Enligt de rutiner vi har så är det så man gör när man tar ett föremål, i det här fallet en handgranat, som misstänks farligt. Det ska detoneras och det görs inom kontrollerade former.

Området runt Kista torg var avspärrat fram till halv tre-tiden på eftermiddagen. En matbutik i den närbelägna gallerian evakuerades och ingången till Kista Galleria från torget var stängd medan arbetet pågick på platsen.

Försök till allmänfarlig ödeläggelse

Till en början rubricerades händelsen som grovt olaga hot. Brottsrubriceringen ändrades dock senare till försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Ingen är gripen för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.