Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet från vakternas ingripande vid Järvaveckan. Foto: Leonora Toplica/SVT

Misstänkt knivman nedbrottad på Järvaveckan

Uppdaterad
Publicerad

En man har blivit nedbrottad av ordningsvakter på politikerveckan i Järva i Stockholm. Han ska haft en kniv med sig på väg in mot evenemanget. Han anhölls senare under lördagen av jouråklagare.

– Han är misstänkt för grovt brott mot knivlagen, säger Daniel Wikdahl på Stockholmspolisen.

Det var vid 17-tiden, strax efter Gunnar Strömmers (M) tal på Järvaveckan, som en av väskkontrollanterna stoppade en person med ett misstänkt föremål i väskan. Personen ska sedan ha försökt springa iväg från platsen.

I samband med detta ska kontrollanten sagt att personen bar på en kniv och därefter stoppats av ordningsvakter. Personen fördes iväg i en polisbil.

Järvaveckan 2023

– Vi stod precis bredvid mannen och hörde sedan att en av värdarna ropade ”han har kniv” i väskkontrollen, innan ordningsvakterna tog honom, säger SVT Nyheter Stockholms reportrar på plats Hashi Ahmed och Leonora Toplica.

Brottas ned av vakter

Polisen uppger att en man i 30-årsåldern gripits och senare anhållits misstänkt för grovt brott mot knivlagen. När han greps fanns även misstankar om narkotikabrott.

– Det är i entrén till evenemanget som man hittar en kniv i mannens väska, han försöker sedan springa därifrån men blir ikappsprungen och brottas ned av ordningsvakter, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Varför personen bar på kniven vet polisen inget om. De inblandade personerna, inklusive de ingripande ordningsvakterna, kommer att höras.

Åklagarkammarens presstalesperson Ann Öberg berättar att mannen har tilldelats en försvarare och förhör kommer hållas under söndagen

Säpo: Känner inte till

Säkerhetspolisen, Säpo, uppger för SVT att de i nuläget inte känner till att det finns misstankar om attentatsförsök och att ärendet ligger hos polisen.

Ahmed Abdirahman, vd och grundare för Järvaveckan, bekräftar att säkerhetspersonal gjort ett ingripande.

”Vi kan bekräfta att säkerhetspersonal har gjort ett ingripande och att personen har tagits om hand av polisen. Det är lugnt på plats och alla aktiviteter fullföljs enligt plan. Vi kan i nuläget inte ge mer information eftersom det nu är polis som hanterar ärendet”.

Här förs den misstänkte knivmannen in i polisbilen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2023

Mer i ämnet