Misstänkt mutbrott i Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Konsult tros ha fått sommarstuga i utbyte mot uppdrag.

En konsult anlitad av Lidingö stad misstänks för grovt mutbrott. Han ska bland annat ha låtit en underleverantör till ett byggföretag uppföra ett fritidshus i Sälen åt sig utan att betala något för detta.

Konsulten anlitades av Lidingö stad för att ansvara för renoveringen av ålderdomshemmet Siggebogården. Åklagaren menar att i utbyte mot att ett visst byggföretag fick uppdraget ska konsulten ha låtit några underentreprenörer bygga ett fritidshus i Sälen till ett värde av 253.000 kr. Han ska även ha fått bergvärme installerat i sitt hus, till ett värde av 111.000 kr.

Starka misstankar

-Jag bedömer dem som starka och räknar med en fällande dom i Tingsrätten. Det är de krav jag har på mig för att kunna väcka åtal, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz på Riksenheten för korruption.

Lidingö stad ser allvarligt på det inträffade. Än vet man dock inte om mutaffären drabbat skattebetalarna.

-Det är för tidigt för att säga det. Vi får avvakta processen och se på vilket sätt det skadat Lidingö, om det gjort det, säger Johan Alfredsson, jurist på Lidingö stad.

Saltad faktura

Utöver detta ska byggföretaget dessutom ha överskridit offerten med 20 miljoner. Lidingö stad, som nu ligger i tvist med företaget, vägrar betala fakturan som nu landat på 70 miljoner. Statsåklagaren menar att om man inte fått tips om att något inte stod rätt till, hade det varit snudd på omöjligt att upptäcka mutbrotten.

-Det hade det. Det hade inte gått. Man måste ha någon som tycker det är för jäkligt, en whistleblower, som lämnar uppgifter, statsåklagare Nils-Eric Schultz på Riksenheten för korruption.

Förnekar brott

Den misstänkte konsulten låter genom sin advokat hälsa att han förnekar brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.