Det var i början på juni som en grupp jägare stoppades av Kustbevakningen, misstänkta för att ha skjutit en gråsäl i naturskyddat område. Foto: SVT

Misstänkt brott vid säljakt i naturreservat

Publicerad

I början på juni slog Kustbevakningen till mot en misstänkt säljakt i naturreservatet Svenska Högarna. Arrangören av jakten är sedan tidigare misstänkt för jaktbrott, men förnekar brott.

Det var i början på juni som en grupp jägare stoppades av Kustbevakningen, misstänkta för att ha skjutit en gråsäl i naturskyddat område. Skytten och arrangören misstänks nu för brott mot områdesskyddet.

– De sköt säl i naturskyddsområde. Sedan åkte de vidare till ett annat område där de sköt ytterligare en säl – där stoppade vi dem, säger Ville Paloheimo sektionschef vid Kustbevakningen som närvarande vid insatsen.

Utreds för fler brott

Enligt uppgift från polisen anordnades den aktuella jakten av ett företag som regelbundet tar med kunder ut på säljakt i Stockholms skärgård. Organisatören utreds sedan tidigare för jaktbrott, då han i november förra året ska ha jagat säl på annans mark.

SVT Stockholm har varit i kontakt med organisatören som förnekar att hans företag är inblandat i det misstänkta miljöbrottet. Han vill inte heller kännas vid misstanken om jaktbrott.

Vilket ansvar har en jaktarrangör i ett sådant här läge?

– Han får dömas i enlighet med sin medverkan i så fall, antingen som medgärningsman eller medhjälpare. Men det är för tidigt att säga någonting om, säger förundersökningsledare Karin Hemrå Forsberg.

Åklagaren vill inte kommentera det aktuella företagets eventuella inblandning men säger att om jakten arrangerats av ett företag riskerar de företagsbot.

I videon berättar en skärgårdsbo om företagets många jaktturer ut i ytterskärgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.