Händelsen skedde på färjan Viking Grace som togs i bruk 2013. Foto: TT

Misstänkt skottlossning på färja – en person skadad

Uppdaterad
Publicerad

En person på Finlandsfärjan Viking Grace fick föras till sjukhus med misstänkta skottskador i natt. Två personer hämtades till förhör men det finns ingen misstanke om brott mot dem.

Larmet kom till polisen strax innan klockan två i natt om en misstänkt skottskadad person.

– Jag kan bekräfta att vi haft en incident ombord, men inte mer än så, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Skandinavien.

Fördes till sjukhus med ambulanshelikopter

Personen fördes till sjukhus med en ambulanshelikopter och under morgonen hämtades två personer till förhör.

– De förhörs under förmiddagen om uppgifter kring vad som hänt, säger Åsa Wallentin vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Senare kunde polisen bekräfta att en person hade blivit skottskadad på färjan men att det inte finns någon misstanke om brott.

– Ärendet är inte avskrivet men det kommer inte att arbetas aktivt med under helgen, säger Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral.

Bedömde att personen var allvarligt skadad

Larmet kom ursprungligen till Sjöfartsverket från den finska sjöräddningsledningen, färjan befann sig då på Ålands hav i närheten av ön Tjärven nordost om Kapellskär. Färjan som går mellan Åbo och Stockholm färdades i riktning mot Stockholm och befann sig på svenskt sjöräddningsområde när händelsen inträffade.

Foto: Google Earth

– Bedömningen gjordes då att personen var allvarligt skadad och behövde komma i kontakt med sjukhusvård i land, säger Daniel Lindblad, presstalesperson vid Sjöfartsverket.

En räddningshelikopter lyfte från Norrtälje och var framme vid Viking Grace 02.55. Cirka 20 minuter senare lämnade helikoptern färjan med den skadade personen som transporterades till Karolinska sjukhuset.

Polisens tekniker har undersökt delar av färjan och hållit förhör med vittnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.