Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har spärrat av ett område på Östermalm nära Israels ambassad Foto: Tim Waage/SVT

Misstänkt skottlossning på Östermalm – flera frihetsberövade

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot fredagen skedde en misstänkt skottlossning på Östermalm i Stockholm i närheten av Israels ambassad. Judiska församlingen i Stockholm säger under eftermiddagen att polisen bekräftat skottlossningen och att det ska finnas en koppling till ambassaden.

Det var vid 02-tiden natten till fredag som en polisbil som bevakade Israels ambassad på Östermalm i Stockholm hörde vad de misstänkte var skottlossning.

– Det var en polispatrull som var vid Strandvägen och de hörde smällar som de uppfattade komma från skjutvapen, säger Per Fahlström på Stockholmspolisen.

Enligt polisen hördes smällar mellan Djurgården, Nobelparken och Oscarskyrkan. Ingen person anträffades skadad.

Polisen ska ha gjort fynd på platsen som bekräftar skottlossningen. Enligt uppgifter till SVT rör det sig bland annat om tomhylsor.

Säkerheten höjs

Det är inte bekräftat från polis huruvida man misstänker att skottlossningen var riktad mot ambassaden. Men polisen skriver på sin hemsida att med anledning av fredagsnattens skottlossning höjs säkerheten runt Israels ambassad och andra ”judiska och israeliska objekt och intressen i hela landet”.

Flera frihetsberövade – åklagaren förtegen

Flera personer har frihetsberövats men vad misstankarna grundar sig på kan polisen inte gå in på.

– Vi har gjort husrannsakningar hos flera personer under morgonen, säger Per Fahlström, presstalesperson hos polisen.

Enligt Expressens uppgifter ska bland annat en 14-åring gripits minuter efter skotten och ett skarpt vapen hittats vid brottsplatsen.

– Ingen person är anhållen i ärendet. Brottsrubriceringen är för närvarande grovt vapenbrott. Utredningen är inne i ett mycket tidigt skede och många utredningsåtgärder återstår att genomföra, i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter har talat med ambassaden som inte har någon ytterligare information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.