Det var norr om Lidingö som farkosten ska ha synts till. Foto: SVT

Expert: ”De bästa bilderna av vad som kan vara en misstänkt ubåt”

Uppdaterad
Publicerad

En farkost som uppfattades som en ubåt observerades i somras inne i Stockholms skärgård, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen har Försvarsmakten undersökt händelsen, men resultatet hålls hemligt.

Farkosten ska ha setts av tre instruktörer från en seglarskola den 28 juni i år vid Bosön på norra Lidingö, nedanför en anläggning som tillhör Riksidrottsförbundet.

Dagens Nyheter har publicerat en film från händelsen och intervjuat instruktörerna som gjorde iakttagelsen. En av dem berättar att han såg något märkligt när han la ut bojar i vattnet.

– Jag såg hur det började bildas bubblor i vattnet, det var akter om följebåten så jag trodde att det var den motorn som härjade, berättar instruktören för tidningen.

Rapporterade inte själva

Instruktörerna rapporterade inte om händelsen själva. Enligt Dagens Nyheter informerades Försvarsmakten efter att en officer som känner en av instruktörerna fått höra om iakttagelsen. Den 4 juli åkte två officerare från Försvarsmakten ut till samma plats med en av instruktörerna.

– Vi kan bekräfta att vi har mottagit uppgifter om en påstådd observation i det här området vid den här tidpunkten. Jag kan också bekräfta att vi har pratat med uppgiftslämnaren, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmaktens högkvarter, till Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Nyheter bedrev inte Försvarsmakten själv någon verksamhet vid platsen den dagen.

Expert: Väldigt bra dokumentation

Ola Oskarsson, expert på undersökningar under vatten, beskriver för DN den fotografiska dokumentationen som ”väldigt bra”.

– Det är de bästa bilderna av vad som kan vara en misstänkt ubåt som jag har sett någonsin, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer