Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Mannen häktas för våldtäkt av normalgraden och inte grovt brott, men jag är ändå nöjd med beslutet, säger kammaråklagare Sofia Gullbrandsson vid Västerorts åklagarkammare till SVT Stockholm. Foto: Mattias Lodding/SVT

Misstänkt pedofil häktad för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 65-årsåldern som i helgen greps misstänkt för våldtäkt mot barn i västra Stockholm har nu häktats av Solna tingsrätt. Mannen erkände först sin skuld för att senare under förhandlingen ta tillbaka erkännandet.

Vid häktningsförhandlingen deltog den misstänkte mannen via videolänk. Han erkände via sin försvarsadvokat först sig skyldig till den våldtäkt mot barn som han anklagats för, men motsatte sig att rubriceringen skulle vara grov. Senare valde dock mannen att förneka brottet. Han menade att hans erkännande gällde en annan barnvåldtäkt vid en annan tidpunkt än den häktningsförhandlingarna handlade om.

Utredning i tidigt skede

Trots det beslutade tingsrätten att häkta mannen för våldtäkt mot barn av normalgraden. Åklagaren är nöjd med beskedet, även om hon yrkade på grovt brott.

– Vi har vittnesförhör, vi har pratat med barnet som varit med om aktuell händelse och så har vi vidtagit andra utredningsåtgärder som jag inte vill gå in på med risk för att förstöra utredningen, säger Sofia Gullbrandsson vid Västerorts åklagarkammare.

Det finns uppgifter om att det här ska ha pågått under lång tid. Kan fallet utvidgas och omfatta fler barn?

– Det fall han är häktad för är ett fall av våldtäkt mot barn. Det jag kan säga är att utredningen är i sitt initiala skede och dyker det upp fler målsägande kommer vi självklart ta tag i det och utreda det.

Jobbar vidare med erkännandet

Sofia Gullbrandsson säger att hon kommer att gå vidare med den andra våldtäkten som mannen plötsligt erkände. Mannen är även misstänkt för grovt barnpornografibrott, men det begärdes han inte häktad för.

– Vi har tagit beslag som gås igenom. Det är det jag kan säga i dagsläget.

En annan man i 30-årsåldern är på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt mot barn i samma ärende, men han är försatt på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer