Foto: SVT Grafik / Martin Gradén

Misstänkte skolledarens tidigare kollega: ”Handlade om att skydda skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Den skola i Stockholm, där en nioårig pojke misstänks ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av en skolledare, försökte mörka misstankarna mot mannen. Det berättar en före detta anställd på skolan för SVT Nyheter:

– Ledningen sa att han tog hand om sin sjuka mamma.

Helena, som egentligen heter något annat, var med i samma arbetslag som den nu åtalade skolledaren. När han inte kom till jobbet ett par dagar i maj undrade alla var han hade tagit vägen, det var ovanligt att han var frånvarande.

– Han var en person som jobbade jämt, han var där på kvällar och helger, så det var ovanligt att han var borta, berättar Helena.

Tvingade personalen att ljuga

Rektorn sa till kollegorna i mannens arbetslag att mannen var borta för att ta hand om sin sjuka mamma. Men när polisen ringde en av kollegorna några dagar senare så förstod de att det inte stämde.

Polisen förhörde nämligen kollegan om de misstänkta sexuella övergreppen. När arbetslaget konfronterade rektorn fick de bekräftat att det var därför som han inte var på jobbet. De fick strikta order om att inte berätta för någon annan.

– Vi skulle ljuga för kollegor och vårdnadshavare och säga att han var borta för att ta hand om sin sjuka mamma. De hänvisade till en lojalitet gentemot arbetsgivaren.

Men enligt skolledningen så var det instruktioner från polisen som gjorde att de inte fick säga något, eftersom det rådde förundersökningssekretess.

– Vi valde då först att säga att han var bortrest, efter några dagar ändrade vi till att han var sjuk, skriver skolans dåvarande rektor i ett mejl till SVT Nyheter.

Skolledningen hade svårt att tro på eleven

Enligt Helena var skolledningens inställning att eleven hade ljugit och att deras kollega var oskyldig. Mantrat var “vem som helst kan bli anklagad för sexuella övergrepp.”

– Jag kände direkt att jag trodde på barnet. Jag ville inte ljuga, jag mådde fruktansvärt dåligt av det här, säger Helena.

Skolledningen bekräftar att man först hade svårt att tro på barnets version.

– Inledningsvis kändes det svårt att tro eftersom vi aldrig hade sett några tecken, skriver den dåvarande rektorn.

Fick komma tillbaka när utredningen lades ned

När förundersökningen lades ned efter tre veckor, i brist på bevis, informerades personalen om att den misstänkte skolledaren nu var rentvådd och skulle efter sommaren komma tillbaka till skolan och skulle då få ett vikariat på en högre post.

– Tack och lov satte då föräldrarna till den utsatta eleven press på ledningen och började berätta för andra om vad som hade hänt. Det gjorde att både föräldrar och lärare sa ifrån när han skulle få komma tillbaka.

“Det handlade om att skydda skolan”

Skolledaren sades under sommaren upp i samråd med fack och skolan. När sommarlovet var över var det rörigt på skolan menar Helena. Både den utsatta eleven och den misstänkta skolledaren hade slutat och skolan försökte hantera den oro som många kände. Men Helena menar att det mesta gick ut på att mörka vad som hänt.

– De sa till oss att om någon elev ställer någon fråga om det som har hänt så ska man ta ut eleven ur klassrummet och sedan informera rektorn om vad eleven visste. Det handlade inte om att skydda barnen utan om att skydda skolan.

Skälet till hanteringen var enligt dåvarande rektorn att man inte ville diskutera frågorna i helklass. Barnens frågor skulle tas på största allvar, men hanteras diskret efter lektion och därefter skulle skolledningen samt barnets föräldrar informeras, skriver dåvarande rektorn till SVT Nyheter.

Orkade inte jobba kvar

I dag har Helena ett annat jobb, hon orkade inte jobba kvar efter hur skolans hantering av de misstänkta övergreppen.

– Det här hände under metoo och ändå valde man att mörka. Barnperspektivet fanns inte alls, det handlade bara om hur vi skulle rädda vår kollega, säger Helena.

Under hösten 2018 återupptogs förundersökningen då två nya polisanmälningar mot mannen kom in. De två männen hade som yngre tonåringar utsatts för övergrepp 2009 och 2012 på en skola som mannen jobbade på då. När de polisanmälde valde man att återuppta förundersökningen om de misstänkta brotten mot den 9-åriga eleven.

Skolledaren har erkänt övergreppen, om än inte i den omfattning som han står åtalad för. Mannens advokat vill i dag inte svara på hur de kommer att ställa sig till anklagelserna i rätten. Förhandlingarna börjar på torsdag i Stockholms tingsrätt.

Dragit lärdomar

Skolan skriver till SVT Nyheter att man nu har nya rutiner för att hantera liknande situationer:

”Vi har dragit många lärdomar efter dessa händelser. Både vad gäller information till skolans huvudman och anställda, anpassning av lokaler och rutiner för ensamarbete med elever. Vi har även utbildat samtlig personal i skolan och arbetar preventivt framåt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.