Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Adolphson är polisen bakom twitterkontot @YB_Sodermalm. Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki/Twitter

YB Södermalm: ”Mitt twittrande har ökat förtroendet för polisen”

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sedan startade polisen på Södermalm ett twitterkonto för att ge en direktlänk in till polisernas vardag. I dag har kontot blivit en maktfaktor inom Stockholmspolisen med över 160 000 följare. Och bakom kontot står det frispråkiga yttre befälet Viktor Adolphson.

Till en början drevs twitterkontot @YB_Sodermalm av Viktor Adolphson och hans kollega. I dag sköter Viktor själv landets mest kända poliskonto på Twitter, något som kräver cirka två timmars administration varje dag, på och utanför arbetstid.

– En vanlig invändning är att vi ska sluta twittra och börja jobba, men jag twittrar ju när tjänsten medger. Det är ett snabbt forum och når man ut till mediehusen når man även medborgarna, säger han.

Foto: Medieakademin

Poliskontot – hyllat och kritiserat

Trots att kontot är omdebatterat går det inte att blunda för den spridning som inläggen därifrån får. Enligt Medieakademiens färska barometer rankas kontot som det 16:e mäktigaste på Twitter i Sverige.

Foto: Skärmdump från Twitter

Men kontot har också kritiserats genom åren, bland annat för att ha skämtat om brottsoffer och om den lättkränkta allmänheten.

Vad tänker du om när det blivit fel?

– Att det är svårt att använda humor på ett sätt så att folk inte tar illa upp. Det är allvarliga saker vi sysslar med och då får man inte framstå som omdömeslös, det blir ju rent kontraproduktiovt.

I dag har du över 160 000 följare, vad har kontot för framtid?

– Det beror på hur länge Twitter anses vara en relevant kanal och hur länge jag anses vara relevant för kanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.