Foto: SVT

Mobiltäckningen i skärgården kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Nu genomförs mätningar för att kartlägga mobiltäckningen i Stockholms skärgård. Genom att fästa mobiltelefoner med olika operatörer på båtar kan man mäta signalstyrkan på olika ställen runt om i skärgården.

Mobiltelefonerna fästs på Waxholmsbolagets båtar som har regelbunden trafik runt öarna i Stockholm. Genom att mäta styrkan i samma områden över en längre tid kan man se förändringar under flera säsonger. Mobiltelefonerna placeras även på taxibåtar och postbåtar för att mäta utanför de vanliga rutterna.

– Vi möter många medborgare som berättar att mobiltäckningen inte alltid fungerar. Ska skärgården kunna utvecklas så måste mobiltäckningen klara både fastboende och besökare, säger Gustav Hemming (C), miljö- och skärgårdsminister i Stockholms läns landsting.

Ytterskärgården har sämre täckning

Datan från mätningarna sammanställs i en kartdatabas. Enligt Länsstyrelsen så kan man redan nu se att områden i ytterskärgården där det finns små öar med bebyggelse har lite sämre täckning, till exempel Lådna, Hjälmö och områden nära Möja och Svartsö. Mätningarna genomförs för att kunna komma överens med mobiloperatörer och andra bredbandsaktörer om hur man bäst går vidare.

– Antingen rustar man upp mobilnätet och gör det starkare eller så ser man till att man avlastar det med andra tekniker, säger Claes Johansson, regional bredbandskoordinator på Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.