Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna i Region Stockholm föreslår att man begränsar vilka som kan få tolkhjälp när de besöker vården. I videon ovan kan du höra finansregionrådet Irene Svenonius (M) samt Sandra Ivanovic Rubin (MP) som är emot förslaget. Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna vill begränsa användandet av tolk inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Region Stockholm vill begränsa möjligheten att få gratis tolkhjälp för den som söker vård. Men varken Miljöpartiet eller Liberalerna som styr regionen tillsammans med Moderaterna tycker om förslaget.

Moderaterna föreslår att den som är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd men inte kan svenska betalar tolk själva.

Det handlar dels om pengar, men också om att ställa krav på att man måste lära sig svenska, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd. Tolkar kommer att erbjudas inom vården, men till självkostnadspris.

Förslaget gäller inte tolkning för nyanlända eller personer som av andra skäl än bristande språkkunskap behöver tolkhjälp.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.