Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mohamed Hagi Farah, ordförande i lokala hyresgästföreningen, bor i huset där väktaren blev skjuten. Foto: Moa Ferm/SVT

Hyresgäster kritiska till bristande säkerhet i huset: ”Vem som helst kan komma in”

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Hagi Farah bor i det flerfamiljshus där en väktare under måndagskvällen blev skjuten i benet. Han har tidigare påtalat för hyresbolaget att dörrarna ofta står olåsta och att säkerheten brister.
– Vem som helst kan komma in, säkerheten måste öka, säger han.

På måndagskvällen blev två väktare angripna och en av dem skjuten i benet i källaren till ett flerfamiljshus i Rinkeby. När SVT pratar med boende i området berättar de att det vanligtvis är lugnt. Flera visste inte ens om att det inträffat en skjutning.

Mohamed Hagi Farah är ordförande i den lokala hyresgästföreningen och bor i det hus där skjutningen inträffade. Han menar att han påtalat säkerhetsbristerna i fastigheterna för bostadsbolaget utan att några åtgärder vidtagits. Nu hoppas han att det kommer nya lösningar för att se till att dörrarna hålls stängda och låsta.

”Rent generellt är entréportar låsta”

Fastighetsbolaget Hembla, som anlitat väktaren, har avböjt att ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl:

”Skalskyddet är viktigt för säkerhet och trygghet och det ingår i vår upprustning att förstärka skalskyddet i fastigheterna. Detta arbete pågår även i Rinkeby. Rent generellt är entréportar och dörrar till källarrum låsta och endast tillgängliga för hyresgäster boende i huset samt vår personal.”

Hembla kommer tillsammans med representanter från polisen och kommunen finnas på plats i hyresgästföreningens lokal i Rinkeby under kvällen för att möta hyresgästerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer