Omstridd aktivist ska tala i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten Mona Walter ska manifestera för yttrandefrihet och religionsfrihet på Rinkeby torg på lördag. Inför mötet har religiösa samfund i området och arrangören träffats på polisens initiativ.

– Polisen ville ha någon slags medling eller dialog. De vill att vi ska lugna ner läget i Rinkeby, säger Ibrahim Bouraleh, ordförande för Islamiska Förbundet i Järva.

”I och med att det bor väldigt många muslimer i Rinkeby tyckte vi att det vore passande att hålla manifestationen där. Dels vill vi upplysa om att i Sverige råder religionsfrihet samt att det enligt den svenska lagen är helt riskfritt att konvertera från islam om man så önskar.”, skriver Mona Walter på sin Facebook-sida.

– Ansökan har kommit in och den kommer att skrivas på under dagen, säger Lars Byström presstalesperson för Stockholmspolisen, till SVT Nyheter Stockholm.

Walter skriver att manifestationen arrangeras tillsammans med organisationen Set My People Free, som jobbar för ”frihet för konvertiter från islam”, enligt deras hemsida. Det står även att organisationen är ”hängiven till Jesu liv och läror”.

Utsatt för hot

Mona Walter kom till Sverige som flykting från Somalia i mitten av nittiotalet och konverterade från islam till kristendom för omkring 10 år sedan. Sedan dess har hon varit öppen om sitt byte av religion och hon har även varit en hård kritiker av islam. Det har väckt starka känslor och Walter har även berättat att hon utsatts för hot. Hennes kritik av islam har fångats upp av högerextremister och har uppfattats som provocerande.

Enligt Walter ska polisen ha ställt krav om att organisationen måste samtala med de lokala religiösa ledarna före manifestationen.

”På polisens initiativ har de bjudit in oss för samtal med företrädare för islam ute i Rinkeby till samtal där vi ska förklara vår närvaro i och med att vårt budskap kanske kommer uppröra muslimerna i området.”, skriver hon bland annat i inlägget.

Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet i Järva bekräftar att man haft ett möte med arrangören i förra veckan, tillsammans med Islamiska Kultur Center i Rinkeby. Ett möte som polisen ska ha initierat, berättar han.

– Vi ska försöka skydda manifestationen men vi har sagt till arrangören och polisen att det finns svårigheter med det, då vi inte kan kontrollera ungdomarna i området. Polisen bekräftade att de också har liknande farhågor att ungdomarna kan agera på ett okontrollerbart sätt.

Stockholmspolisen säger till SVT Nyheter Stockholm att man aldrig pratar om säkerhetsrisker med media.

”Kallat profeten för pedofil”

Ibrahim Bouraleh vill understryka att det inte finns några problem att leva som konvertit i Rinkeby utan att det är Mona Walter som person som många uppfattar som provokativ.

– Vi har inte haft några problem med exempelvis somalier som konverterat till kristendomen och som besökt Rinkeby tidigare. Det som många har svårt med är hennes hårda retrorik mot islam och hennes kritik av profeten. I gamla videoklipp på somaliska som finns på Youtube, är hon mycket tuffare i sin kritik än vad hon är i dag, då hon bland annat kallat profeten för pedofil. Det är det som har upprört folk.

Försökt tala i Rinkeby tidigare

Det är inte första gången som Mona Walter velat tala i Rinkeby. I juni i år stoppades hon från att föreläsa i Folkets Hus i Rinkeby, då styrelsen ansåg att arrangörens värdegrund stred mot deras policy för lokaluthyrning, eftersom föreningen som arrangerat föreläsningen har kopplingar till Sverigedemokraterna.

I augusti i år blev Mona Walter bland annat kallad för hora av en grupp unga män när hon besökte Rinkeby. Stämningen blev hotfull och Walter var då tvungen att lämna platsen. Något som visades i ett inslag om radikalisering i Stockholms förorter som gick i SVT Aktuellt. Ibrahim Bouraleh anser att tv-inslaget gav en missvisande bild av situationen i området.

– Vi undrar varför man valde just Rinkebygrillen där värstingarna i området sitter. Då anser vi att man ville provocera fram en reaktion, säger han.

SVT Nyheter Stockholm har sökt både Mona Walter och organisationen Set My People Free utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.