Foto: SVT/Montage

Mördaren greps efter 163 dagar i frihet

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att SVT ställt frågor till justitiedepartementet och lämnat Sofia meddelar de att Karabadzhakov gripits i hemstaden Veliko Tarnovo.

163 dagar – över fem månader, så länge befann sig den dömde mördaren Salim Karabadzhakov på fri fot.

Vid 16-tiden i onsdags greps han till slut i sin hemstad Veliko Tarnovo. Det meddelade en representant för justitiedepartementet i Bulgarien i ett mail till SVT. Gripandet ska ha gått lugnt till och Karabadzhakov ska inte ha gjort något motstånd. I ett uttalande skriver justititedepartementet:

Dömd mördare släpptes fri

”Mannen är dömd till 18 års frihetsberövande för särskilt bestialiskt mord i Sverige. Nu följer åtgärder enligt lagen om utlämning och den europeiska förordningen om arrestering.”

Söktes i hela Europa

Karabadzhakov har varit efterlyst sedan den 30 december 2013 och har sökts runtom i hela Europa. Kristoffer Mueller är sektionschef på Rikspolisstyrelsens enhet för internationellt polissamarbete, IPO. När vi intervjuar honom har Karabadzhakov ännu inte gripits.

– Sökandet koncenteras naturligtvis till Bulgarien och de länder som finns runtomkring, exempelvis Rumänien, säger han.

SVT: Vad är det sista spåret ni har efter Karabadzhakov?

– Vi vet att han har passerat gränsen till Rumänien vid ett tillfälle, men det var alltså i november, så mycket kan ha hänt sedan dess.

Grips dagen efter SVT:s besök

När SVT träffar representanter för justitiedepartementet så är de fåordiga när det gäller hur hårt polisen arbetat för att söka efter och gripa Karabadzhakov.

–Det kan vi inte kommentera, säger Rumjana Bidgeva, expert på internatnionellt rättsligt samarbete vid justitiedepartementet.

Men dagen efter att SVT lämnar Sofia och Bulgarien, så grips plötsligt Karabadzhakov i sin hemstad Veliko Tarnovo, i Bulgarien. Ett gripande som polisen alltså beskriver som ”en samordnad aktion mellan bulgariska rikspolisen och den lokala polisen i Veliko Tarnovo”.

Nu väntas Karabadzhakov först skickas till Sverige eftersom det är Sverige som har efterlyst honom. Därefter väntas Kriminalvården återigen försöka överföra straffet till Bulgarien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd mördare släpptes fri

Mer i ämnet