Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från garanterande jobbmöjligheter till hög arbetslöshet. Hör studenterna Amanda Leander och Alexander Sjölund om den tuffa arbetsmarknad de går till mötes. Foto: Tommy Bergman

Studenterna Amanda och Alexander hoppfulla – trots mörk arbetsmarknad för arkitekter

Uppdaterad
Publicerad

Arkitektstudenter i Stockholm går en tuff framtid till mötes – åtminstone om den negativa utvecklingen fortsätter i samma riktning med hög arbetslöshet som det senaste året.

Arkitektkrisen är ett faktum, och arbetslösheten i branschen fortsätter att öka. En grupp som drabbas hårt av detta är nyexaminerade arkitektstudenter, vars möjligheter att landa ett jobb minskar drastiskt. Enligt Sveriges Arkitekters undersökning från 2023 hade en majoritet inte fått ett jobb som byggnadsarkitekt.

– Den stora förlusten i det är att de nyexaminerade har ett annat mindset; de har miljömålen som en utgångspunkt. Man behöver tänka annorlunda, och den idérikedomen de kan bidra med riskerar att gå förlorad, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Svårare att få praktik

En som har märkt av krisen är studenten Alexander Sjölund, vars möjlighet att få en praktikplats påverkas av det ekonomiska läget.

– På grund av att läget är som det är just nu blir det en större risk för företagen att anlita en praktikant som är mindre erfaren.

Arkitektstudenterna ser ändå ljust på framtiden

Både Alexander och studentkamraten Amanda Leander känner sig trots allt optimistiska inför framtiden.

– Det finns andra vägar att gå, man kan hitta något annat inom branschen tills dess att man får jobbet man vill ha. Det kan bygga på ens kompetens för framtiden, säger Amanda.

– Man får ta det här tillfället till att raffinera portföljen och förfina cv:t – och aldrig sluta söka helt enkelt, säger Alexander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.