Delar av Imam Ali-moskén i Jakobsberg Järfälla kommun norr om Stockholm har förstörts i en brand natten mot måndag. Foto: TT

Polisen tror att moskébrand i Järfälla var anlagd

Uppdaterad
Publicerad

Moskén Imam Ali Islamic Center i Järfälla norr om Stockholm började brinna under söndagskvällen. Räddningstjänsten ryckte ut med ett stort antal enheter och arbetade för att släcka branden. Senare under natten ändrade polisen brottsrubriceringen till mordbrand.

– Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Klockan 23.16 kom larm om att lågor slog upp från moskén Imam Ali Islamic Center i Järfälla utanför Stockholm. Räddningstjänsten arbetade med ett stort antal enheter för att få kontroll på branden.

Lågor från taket

– Vi jobbar där för fullt. Det hade brunnit genom taket innan vi var framme så det var en ganska kraftig brand då, sa Tobias Åkesson på Storstockholms räddningscentral till SVT Nyheter vid 00.30-tiden.

Foto: Björn Lockström

Drygt en och en halv timme efter larmet hade räddningstjänsten släckt branden utifrån, men hade inte tagit sig in i moskén ännu för att kunna släcka där.

– Vi har inte helt koll på branden ännu. Det står inte ut lågor från taket men vi måste kontrollera invändigt så att det inte är glödbränder i väggar och så vidare, sa Tobias Åkesson.

Vid femtiden höll räddningstjänsten fortfarande på med en del släckningsarbete, rapporterar TT.

Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats.

Största shiamoskén i Sverige

Imam Ali-moskén är den största shiamoskén i Sverige. I byggnaden finns även ett bibliotek som innehåller fler än 3.000 böcker.

Akil Zahiri, talesperson för moskén, är på plats.

– Den första diagnosen är att ungefär 30-50 procent av hela församlingsbyggnaden har skadats av branden, vad vi vet just nu, säger han till SVT Nyheter.

Väktare larmade

Larmet kom från väktare som upptäckt branden, berättar Akil Zahiri. Men det fanns också församlingsmedlemmar kvar i lokalerna.

– Det var ungefär fyra personer kvar på plats, de arbetade med en högtid som vi haft ikväll och förberedde inför imorgon då vi har en annan högtid.

– Det är en väldigt stor byggnad, hela fastigheten är 3.500 kvadratmeter, så det är svårt att upptäcka när det brinner. När de fick samtalet om att det syntes rök så sprang de ut och såg att det brann, berättar han.

Uppgifter om att branden startade utifrån

Personer på plats tror att branden kan ha börjat utifrån.

– Vi tror att det kan ha börjat utifrån baserat på de personer som var på plats, som kunde se branden de första minuterna efter att den startat, säger Akil Zahiri.

Räddningstjänstens rökdykare arbetade med branden. Foto: Björn Lockström

Även räddningstjänsten säger att man tror att branden startade utifrån.

– Vi tror att den startade i den träbeklädda fasaden, säger Mikael Lund, räddningsledare på plats.

Polisen: Verkar anlagd

Polisen har ändrat brottsrubriceringen efter moskébranden i Jakobsberg från allmänfarlig vårdslöshet till mordbrand, rapporterar TT.

Skador på fasaden talar för att någon satt eld på byggnaden.

– Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

Säpo har informerats, vilket görs rutinmässigt eftersom det rör sig om en moské.

”Är jätteorolig”

Flera församlingsmedlemmar har nu kommit till moskén när de fick reda på nyheten om branden.

– Vi är väldigt besvikna. Detta är den största shiamoskén i Sverige, med tusentals medlemmar, och vi är redan ett tiotal medlemmar här på plats just nu. De är väldigt oroliga. Jag känner mig jätteorolig, stressad och ledsen, säger Akil Zahiri.

1 maj var det planerat en heldagsaktivitet för 80 barn i lokalerna. Församlingen har nu ställt in den aktiviteten och all aktivitet som de hade planerat för den kommande veckan.

Efter terrordåden i Paris rapporterade SVT Nyheter om att församlingen installerat övervakningskameror och larmsystem för att stärka skyddet av lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.