Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd, och Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd. Foto: Pia Heick och Anna Molander

MP: ”Pinsamt att det inte sköts bättre”

Publicerad

Landstingsmajoritetens beslut att inrätta särskilda ”vaktposter” för att förhindra olagliga direktupphandlingar borde ha kommit för länge sedan, tycker oppositionen.

– Det är pinsamt att arbetet inte kan skötas bättre, säger oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP).

Hittills har landstinget tvingats betala 17 miljoner kronor för felaktigt genomförda direktupphandlingar. Dessutom ligger ytterligare 20 miljoner kronor för prövning. Efter många år av kritik, bland annat från Konkurrensverket, har den borgerliga majoriteten i landstinget idag tagit ett beslut som man hoppas ska leda till förändring.

– Stockholmarnas pengar ska inte gå till upphandlingsböter, utan till sjukvården och kollektivtrafiken. Därför inför vi en vaktpost på varje nämnd och bolag, en person som är högst ansvarig för direktupphandlingar och säkerställer att gällande lagar och regler följs, säger Irene Svenonius (M).

Oppositionen tycker att majoriteten borde ha agerat långt tidigare.

– Beslutet är ett steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt. Den borgerliga alliansen har styrt landstinget i 12 år, det här borde ha gjorts för länge sedan, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd.

”Pinsamt att det inte sköts bättre”

Susanne Nordling tycker att landstinget borde sluta anlita externa konsulter för upphandlingar och istället skapa en grupp med egna tjänstemän som har spetskompetens när det gäller upphandlingar.

– Stockholms läns landsting är en av Sveriges största organisationer när det kommer till upphandlingar och det är pinsamt att arbetet inte kan skötas bättre, säger oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.