Efter intern kritik ska MTR nu utreda andra möjligheter. Foto: TT/MTR

MTR backar om böneförbud efter intern kritik

Uppdaterad
Publicerad

Anställda vid MTR Nordic pendeltågen fick på söndagen ett mejl om att det numera var förbjudet att be på arbetsplatsen under obetald rast. Efter starka reaktioner backar nu MTR om beslutet.

Det var på söndagseftermiddagen som områdeschefen för MTR Nordic Pendeltågen i ett mejl meddelade anställda om att det inte längre var tillåtet att be i MTR:s lokaler under sin rast.

I mejlet skriver områdeschefen bland annat: 

”På obetald rast har ni möjlighet att lämna arbetsplatsen för att be, dock inte i våra lokaler”.

Här meddelas förbudet till MTRs anställda

Till SVT berättar en anställd om oron han och hans kollegor kände när beskedet om böneförbud kom.

“Det kändes som att bli utkastad från sitt hus” 

-Jag kunde inte tro mina ögon, att vår chef har kritik mot vår bön, som man gör i lugn och ro under sin paus eller rast medan andra använder den till att läsa, dricka kaffe eller kolla på film. 

Backar om böneförbud

När SVT tar kontakt med MTR Nordic har man ändrat tonen. Presschefen skriver i mejl:

”Vi förbjuder inte bön i våra lokaler. Då personalutrymmena på många av våra stationer är ytterst begränsade behöver vi hitta en lösning som fungerar för alla medarbetare”.

På måndagen fick anställda ett nytt mejl från områdeschefen. Den här gången meddelar han att man ska omvärdera böneförbudet.

Morgonen efter meddelar MTR att man omvärderar förbudet. Foto: Skärmdump

”Olyckligt formulerat”

Lars Nyström, arbetsmiljöchef på MTR Nordic, säger till SVT att man formulerat sig olyckligt och att man borde ha varit tydligare.

– Om man har rast så har man ju inte lön och då gör man som man önskar. 

Enligt arbetsmiljöchefen är trånga personalutrymmen anledningen till att man velat införa böneförbud.

VD tar avstånd

I ett pressmeddelande tar Henrik Dahlin, VD vid MTR Pendeltågen, avstånd från böneförbudet och fastställer att medarbetare har rätt att be på sin rast.

– Jag ber å företagets vägnar om ursäkt för innehållet i mejlet. Ingen inom MTR ska behöva känna sig diskriminerad på grund av sin tro, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.