Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikborgarrådet och MTR om det gemensamma beslutet. Foto: Paulina Monzón/SVT

MTR:s avtal för pendeltågen avslutas i förtid – SJ tar över

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm och MTR har gemensamt beslutat att avsluta pendeltågsuppdraget i förtid. SJ kommer att ta över driften av pendeltågen i Region Stockholm från och med mars 2024.

– MTR har inte kunnat leverera. SJ har bättre förutsättningar att leverera en bättre pendeltågstrafik, säger Anton Fendert (MP) på en pressträff under onsdagen.

Avtalet med MTR skulle löpt ut 2026, och redan i maj meddelade Region Stockholm att man inte tänkte förlänga avtalet efter det.

Men under onsdagen kom nytt besked om att uppdraget avslutas i förtid. MTR tvingas nu betala 800 miljoner kronor till SL för att avtalet avbryts i förtid.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Från och med mars 2024 tar SJ över driften av pendeltågen, i ett så kallat nödavtal med Region Stockholm. Nödavtalet gäller i två år med möjlighet att förlänga ytterligare ett år.

Pendeltågen kommer drivas genom SJ:s dotterbolag SJ Stockholmståg AB.

MTR fortsätter driva tunnelbanan

Brister i underhåll och för få förare uppges vara två av orsakerna till pendeltågskaoset som drabbat resenärerna.

– Vi har gjort viktiga investeringar för att långsiktigt utveckla pendeltågsverksamheten under de år som vi drivit pendeltågen. Nu ligger allt fokus på att säkerställa en bra överlämning till nästa operatör, säger Caroline Åstrand, vd för MTR Nordic i ett pressmeddelande.

MTR kommer fortsatt att driva tunnelbanan i regionen på uppdrag av trafikförvaltningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Anton Fendert (MP), trafikregionråd, sa i maj om varför pendeltågsavtalet med MTR inte förlängs. Foto: Lisa Liljefors, SVT

Här trafikerar pendeltågen

Pendeltågen trafikerar främst Stockholms län men har stationer även i andra län. Så som Knivsta, Bålsta och Uppsala C, som ligger i Uppsala län.

Samt linje 48 som går mellan Gnesta, i Sörmland och Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Mer i ämnet