Professor Irene Molina, musikproducent Salla Salazar och regissör America Vera-Zavala. Foto: Dramaten

Musik för en no go-zon – annorlunda föreställning på Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte en vanlig teaterföreställning som har premiär på tisdagen på Dramaten. Dramatens nya koncept arbetar med format som debatter, poddar och bokcirclar och vill ge plats på scen åt människor som kanske inte vanligtvis brukar stå där. Där ingår föreställningen Musik för en no go-zon.

Den fjärde december 2017 liknade chefsåklagare Lise Tamm Rinkeby vid en krigszon i en intervju med Studio Ett i Sveriges Radio. Det är ett av de exempel som finns på när politiker eller makthavare uttalar sig om förorten som farlig.

– Det pågår en debatt och en demonisering av någonting som är människors platser där de lever, där de har en vardag och av något som är helt normalt men där man liksom tvingar andra att se dem som onormala, säger regissören America Vera-Zavala.

America Vera-Zavala vill ge plats åt nya berättelser från förorten – berättelser från människorna med egna upplevelser och erfarenheter. Det gör hon genom föreställningen Musik för en no go-zon.

Ett samtal om livet, musiken och förorten

De som medverkar i föreställningen är musikproducenten Salla Salazar och professorn Irene Molina. Salla är en av Sveriges främsta producenter inom hiphop. I föreställningen berättar han om sin uppväxt i Norsborg och om hur han började arbeta med musik.

– När man läser om sitt område i medier är det ofta negativa ord. Jag tror att det är därför många väljer att skriva låtar om sitt område som bra, de försöker alltid visa vilken kärlek de har till området, säger Salla Salazar.

Här kan du höra Salla Salazar berätta om när han förstod att människor behandlas olika.

”Saker kan bli rätt känslomässiga”

Irene Molina är professor i kulturgeografi. Hon forskar om segregation och rasism och även om det är dessa ämnen hon pratar om i Musik för en no go-zon får hon sätta forskaren lite åt sidan när hon pratar om sina upplevelser och minnen som nyanländ till Sverige.

– Jag måste hitta balansen så att jag inte blir för mycket forskare och att jag inte totalt tappar kontrollen så att jag börjar storgråta för att saker kan bli rätt känslomässiga.

I föreställningen möts Salla och Irene i ett samtal om livet, musiken och förorten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.