Skyddsvakten sköt varningsskott mot inkräktarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Musköutredningen fortsätter – kan bli en utlämningsprocess

Publicerad

De två män som misstänks för intrång på Musköbasen förra året släpptes på fri fot den 20 december men utredningen fortsätter. Om männen inte dyker upp när de kallas till förhör kan det bli aktuellt att begära dem utlämnade till Sverige.

De två männen, från Belgien och Storbritannien, är fortsatt misstänkta på sannolika skäl för intrånget på försvarsmaktens örlogsbas på Muskö i början av december 2018. Och utredningen fortsätter med männen på fri fot.

– De kommer bland annat kallas till förhör i Sverige. Då får vi se om de kommer, annars får vi vidta andra åtgärder, säger Hans-Jörgen Hanström som är åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Vad händer om de inte dyker upp?

– Det får vi se. Det kan bli så att jag får begära männen häktade igen i deras frånvaro, och då blir det tal om en utlämningsprocess av männen till Sverige, säger Hans-Jörgen Hanström.

Hur ser arbetet ut?

– Det kan jag inte gå in på, men jag kan säga att Säkerhetspolisen samarbetar med Försvarsmakten i det här ärendet, säger åklagaren.

Ingen risk att de flyr eller försvårar utredningen

Männen som är i 30-årsåldern släpptes på fri fot vid omhäktningsförhandlingen i Södertörns tingsrätt den 20 december 2018. Detta eftersom domstolen ansåg att det inte fanns någon flyktfara, alltså ingen risk att männen skulle undvika lagföring, och inte heller någon risk att de skulle försvåra utredningen.

– Och det var ju de två punkterna som var mina skäl till fortsatt häktning, säger Hans-Jörgen Hanström.

Misstänks för brott mot rikets säkerhet

Tingsrätten anser att männen är misstänkta på sannolika skäl för tre brottsrubriceringar. Den första: obehörigt tillträde till skyddsobjekt, samt de två som sedan tillkom: olovlig avbildning av skyddsobjekt och obehörig befattning med hemlig uppgift. Varav den sista brottsrubriceringen är ett brott mot landets säkerhet.

Musköbasen är ett militärt skyddsobjekt

Det var vid 01-tiden på natten mot söndagen den 2 december som de två männen tog sig in på Musköbasen. En skyddsvakt upptäckte inkräktarna och avlossade varningsskott i samband med att de omhändertogs. Musköbasen, som ligger insprängd i berget på Muskö i Haninge kommun söder om Stockholm, är ett militärt skyddsobjekt och personerna omhändertogs i enlighet med skyddslagen. Anläggningen inne i berget har en yta som motsvarar Gamla stan i Stockholm. Försvarsmakten har avvecklat delar av sin verksamhet där, men torrdockorna används fortfarande för underhåll av marinens fartyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.