Stor risk för skogsbrand i hela Stockholms län. Foto: SVT/Deana Bajic

Mycket stor risk för skogsbrand i hela länet

Publicerad

Till solsugna stockholmares glädje är maj månad mycket varmare än normalt, men sommarvädret har också sin baksida. Risken för brand är nämligen stor.

– Det är mycket hög risk för skogsbrand i hela Stockholms län, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic och pekar på den lysande orange-röda färgen som täcker hela länet på kartan.

Storstockholms brandförsvar skriver att det inte råder eldningsförbud, men avråder från eldning om eldningen inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker på eget ansvar och avrådan gäller i Stockholms län.

Orsaken till brandrisken är att det är väldigt torrt i naturen eftersom det inte har regnat på länge. Samtidigt är det mycket varmare än normalt för årstiden.

Nu är det sex grader varmare än den normala medeltemperaturen i länet. Foto: SVT/Deana Bajic

– Det är så ovanligt varmt så här tidigt på året. Det är sex grader varmare än den normala medeltemperaturen, säger Deana Bajic.

SMHI varnar för höga temperaturer

Den rådande värmen har hållit i sig från början av maj, och glassvädret fortsätter även de närmaste dagarna. SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer i Stockholms län utom Roslagskusten.

– Måndag till onsdag väntas maximitemperaturer på mellan 26-30 grader, säger Deana Bajic och fortsätter:

Det soliga vädret fortsätter, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic. Foto: SVT/TT

– Däremot är det inte värmebölja nu, för att det ska vara värmebölja krävs det att det är över 25 grader fem dagar i rad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer