Kriminalvården larmar om överfulla häkten

Uppdaterad
Publicerad

Det är trångt på nästan alla häkten i landet. SVT kan nu berätta att beläggningarna idag ligger på 95 procent jämfört med normala 85 procent.
– Det kan skapa säkerhetsrisker att vissa intagna möts, säger Jennie von Alten, chef för Kronobergshäktet i Stockholm.

Antalet häktade personer är just nu högre än normalt, enligt Kriminalvårdens senaste siffror.

På Storstockholms häkten har platserna varit fyllda upp till 97 procent under senaste månaden. Det är strax över snittet i landet som ligger på 95 procents beläggning. En lagom beläggningsgrad är omkring 85 procent som enligt Kriminalvården ger utrymme till förflyttningar och en säker verksamhet.

200 personer fler i år jämfört med i fjol

Orsaken till trängseln tros bland annat vara straffskärpningar som till exempel obligatorisk häktning vid grovt vapenbrott. Även satsningar på andra delar av rättsväsendet påverkar hur många personer som häktas.

Beläggningsgraden har varit nationellt hög hela året, omkring 200 personer fler har suttit i häkte än förra året. Nu flaggar häkteschefen på Kronobergshäktet i Stockholm, Jennie von Alten, för att det kan finnas ett behov av att bygga ut landets häkten.

– Om det här består, den här beläggningsgraden, så ser jag att vi skulle ha ett behov av att öka våra platser, absolut, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer