Efter en inventering upptäckte museet att mynten saknades. Foto: Ola Myrin/Kungl. Myntkabinettet

Tusentals mynt försvunna från Kungliga Myntkabinettet – tidigare anställd åtalas för grov stöld

Uppdaterad
Publicerad

1.200 föremål till ett värde av runt 25 miljoner kronor har försvunnit från Kungliga Myntkabinettet i Stockholm, det bekräftar museichefen för SVT Nyheter. Nästa vecka kommer en tidigare anställd att åtalas för grov stöld.

Den misstänkte var tidigare anställd på Kungliga Myntkabinettet i Gamla Stan i Stockholm. Nästa vecka ska personen åtalas för grov stöld, vilket Expressen var först med att berätta. Men det är inte första gången som den personen misstänks för stöld.

För tre år sedan greps den misstänkte på en auktionsfirma i Stockholm efter att ha stulit frimärken. Personen dömdes till dagsböter och fick betala 100.000 kronor i skadestånd till auktionsfirman.

Inventering visade stora förluster

Efter att stölden på auktionsfirman uppdagades har flera museer som den misstänkte besökt gjort omfattande inventeringar. På Kungliga Myntkabinettet, som har ansvar för statens samlingar av sedlar och mynt, visade inventeringen ett skrämmande resultat.

– Vi kan se att det rör sig i storleksordningen cirka 1200 föremål som är borta, framförallt mynt. Värdet uppgår till cirka 25 miljoner kronor, men det är ju uppskattningar. Vi har gjort ett jättearbete och inventerat sedan 2013 säger Eva Ramberg, museichef Kungliga Myntkabinettet.

Museichefen: ”Det är en katastrof”

Majoriteten av föremålen ska ha försvunnit efter att den senaste inventeringen gjordes i samband med att museet flyttade till Gamla Stan 1997.

– Det är en katastrof, det är sorgligt och en enorm förlust. Det är oersättliga kulturhistoriska värden som försvunnit, säger Eva Ramberg.

Kan ha sålt vidare stöldgodset

Enligt kammaråklagare Jens Nilsson har stölderna pågått under en längre tid.

– Det saknas mer mynt än vad jag kan bevisa. Jag kommer väcka åtal för ett fåtal mynt, berättar kammaråklagare Jens Nilsson för SVT Nyheter Stockholm.

Är det bara en person som är inblandad?

– Ja det kan man säga, men sen har personen i sin tur sålt mynt vidare. Det finns misstankar om andra personer men de är inte inte misstänkta för att ha stulit något.

Museichefen: Museet har ansvar för föremålen

Museichefen Eva Ramberg vill inte gå in på frågor som rör detaljer kring polisutredningen i väntan på att åtal har väckts.

Vilket ansvar har museet har för det som har hänt?

– Det är museet som är satt att förvalta föremålen och har ansvaret för dem, men man får avvakta lite och se vad utredningen ger, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.