Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Gustafsson berättar om de ovanliga mötena i bostadsområdet. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT, PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mysteriet i Tullinge: Kräftor på land

Uppdaterad
Publicerad

Susanne Gustafsson bor i ett område i närheten av Tullinge centrum i Stockholm. När hon var ute på hundpromenad tidigare i veckan stötte hon på något ovanligt: En kräfta.

– Jag trodde inte att det var en kräfta först, såklart, jag trodde att det var en bajshög eller nåt. Sen började den röra på sig.

Men det tog inte slut där. Under den senaste veckan har flera boende i området sett en eller flera kräftor vandra omkring, både på gångvägen och på gräset.

Närmsta sjö är Tullingesjön och den ligger över en och en halv kilometer bort. Hur kräftorna hamnat i centrala Tullinge är ett mysterium, men det är inte omöjligt att de tagit sig dit själva.

”Fullt möjligt för kräftor att gå så lång sträcka”

– Det är fullt möjligt för kräftor att gå en så lång sträcka, även om det nog tar tre-fyra dagar, förutsatt att det är fuktigt, säger Patrik Bohman som är miljöanalytiker på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Men mer troligt är att de legat i något dike i närheten, de kan nämligen gräva ner sig i leran och leva där ett bra tag.

– De behöver ju inte komma från en sjö, utan det kan vara ett vattendrag eller en fuktig dikeskant, säger Patrik Bohman.

Kan de ha rymt från nån som bor i närheten?

– Så kan det absolut vara, kräftor har en tendens att rymma från exempelvis akvarier.

Besökte förskolan

I området ligger även en förskola som också haft besök. Personalen säger att de sett flera kräftor, både på förskolegården och precis utanför.

Det är precis utanför förskolegården som SVT gör ett fynd . Se mer om de mystiska kräftorna i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet