Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hittills har vi fått in fem ansökningar där alla fått startbesked, säger Ali Nabi, Nacka Kommun. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Robot fattar bygglovsbeslut – Nackabor slipper vänta i veckor

Uppdaterad
Publicerad

En ändring i kommunallagen gör det möjligt för Nackaborna att med hjälp av en robot ansöka om bygglov för att sätta in en eldstad i hemmet. Svaret på ansökan kommer inom några minuter, en process som tidigare kunde ta flera veckor.

Nacka kommun är först i landet med att utveckla ett automatiserat beslutsfattande av installation av eldstad. Färre handläggare behövs nu till denna typ av enklare bygglovsärenden.

Innebär detta att ni gör er av med personal?

– Nej, Nacka är en snabbväxande kommun och med robotarnas hjälp kan handläggarna fokusera på de komplicerade bygglovsärendena, säger Johan Krogh (C), kommunalråd och ordförande i miljö-och stadsbyggnadsnämden, Nacka Kommun.

I nuläget hanterar roboten endast bygglov gällande eldstäder, men inom kort ska startbesked för installation av vatten och avlopp också skötas av en robot.

Starta klippet för att se om det verkligen ges ett beslut på under 5 minuter. SVT:s reporter testar på plats i kommunhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.