Foto: TT arkivbild

Nacka kommun vill bygga bostäder i urskog

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun vill bygga 550 bostäder i urskogen på Ryssbergen vid Värmdöleden mitt emot Nacka Gymnasium men byggplanerna skapar protester.

Sedan 2015 har Nacka kommun haft planer på att bygga över Värmdöleden för att få en mer sammanhängande stad och kommunen har siktat in sig på södra delarna av Ryssbergen på Sicklaön. Men planerna får kritik bland annat av Naturskyddsföreningen och nätverket Rädda Ryssbergen, det rapporterar P4 Stockholm.

– Man kan hitta andra lösningar än att skövla i en urskog, det är ett vansinnesprojekt enligt mig, säger Annika Drougge från nätverket Rädda Ryssbergen till P4 Stockholm.

75 procent ska blir naturreservat

Det är området närmast Värmdöleden som ska byggas, de resterande 75 procent av skogen ska bli naturreservat. Även kommunens egna miljöutredning visar att byggplanerna kommer att påverka friluftsliv och den biologiska mångfalden i området.

När förslaget gick ut på samråd där allmänheten fick chansen att tycka till så var majoriteten av synpunkterna negativa, samtidigt som majoriteten av politikerna var positiva. De anser att bostadsområdet ska göra det enklare att sig ut till det planerade naturreservatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.