Så här ser t-banekartan ut, med både befintliga och planerade nya linjerna. De tre överkryssade stationerna föreslås få andra namn, som står intill i rött- Foto: SLL/SVT

Tyvärr Barkarby – det blir Järfälla istället

Uppdaterad
Publicerad

Sedan länge har man beslutat att tunnelbanan ska byggas ut men först nu fattar man beslut om namnen på stationerna.

T-banan ska dras till Nacka, Arenastaden i Solna samt till Barkarby i Järfälla, dessutom ska blå linjen kopplas samman med gröna linjens Hagsätragren. Det innebär totalt elva nya stationer.

Trafikförvaltningen har kommit med de elva namnförslagen och de är förankrade hos både staten, landstinget och kommunerna där stationerna ligger och dessutom är logiskt självklara namn för resenärerna.

Tunnelbanan byggs ut

De förändringar som skett mot tidigare namn som cirkulerat är för Nacka Centrum, Hagalund och Barkarby. I april klubbas namnen på de nya stationerna i landstingets trafiknämnd och så här föreslår landstingsets tjänstemän att de ska bli:

Till Nacka och söderort

• Sofia

Namnet har helt enkelt valts på grund av sitt geografiska läge, mitt i Sofia församling.

• Hammarby Kanal

Även det här namnet kommer från platsen, eftersom själva stationen kommer att ligga mitt under Hammarby kanal, med en uppgång på Söder och en i Hammarby sjöstad.

• Sickla

• Järla

Visionsbild över blivande t-banestation Nacka, entrén vid Vikdalsbron. Foto: Sweco/SLL

• Nacka

Stationsnamnet är ett önskemål från Nacka kommun, tidigare förslag var Nacka Centrum men det valdes bort eftersom ingen i Nacka säger så. Visserligen finns redan en Nacka station på Saltsjöbanan, men den kommer att stängas.

• Slakthusområdet

Ett historiskt namn med lokal förankring som får vara kvar i och med nya stationsnamnet, trots att området utvecklas till något helt annat.

Tunnelbanan till Arenastaden:

• Hagastaden

Stationen kommer ligga centralt i den nya stadsdelen som växer fram mellan Stockholm och Solna och som därför får ge namn till tunnelbanestationen.

• Arenastaden

Stationen döps efter den helt nya stadsdelen i Solna som i sin tur fått namn från Friends arena.

Visionsbild över station Södra Hagalund. Tidigare kallades den Hagalund. Foto: &Rundquist/3D HOUSE

• Södra Hagalund

Det här är vad Solna kommun vill att stationen ska heta eftersom den ligger längst söderut i stadsdelen Hagalund. Tidigare namnförslag har varit Hagalund.

Tunnelbanan till Barkarby:

• Järfälla

Ett namn som Järfälla kommun själva föreslår. Stationen kommer att ligga i områdena Barkarby och Veddesta men kommunens tjänstemän anser inte att någon av de platserna är ett bra namn för stationen. De menar att Järfälla kommun expanderar så mycket att områdena Barkarby, Veddesta och Jakobsberg kommer att växa ihop till en stadskärna. Därför anser kommunen att det är bättre med namnet Järfälla på stationen för att beskriva hela kommunen, så att resenärerna verkligen ska förstå var de befinner sig.

Järfälla vill också därför ändra namnet på Barkarby pendeltågsstation till Järfälla, enligt samma princip.

Visionsbild över Järfälla tunnelbanestation, den som tidigare kallades Barkarby. Foto: White arkitekter

• Barkarbystaden

Också ett namn som Järfälla kommun själva önskar. Området är placerat på gamla Barkarby flygfält och där byggs nu ett tätt stadsområde som kallas för Barkarbystaden.

Nya t-banan

Samtliga linjer har en planerad byggstart under 2018-2019. Till Arenastaden och till Barkarby beräknas byggtiden till cirka sex år. För tunnelbanan till Nacka och söderort tar det längre tid, cirka sju till åtta år.

Totalt blir det två mil spår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet