Stockholms skolor går back. Foto: SVT

Nära hälften av Stockholms skolor går back

Publicerad

Den senaste uppföljningsrapporten för Stockholms skolor visar att de ekonomiska problemen ökar. Nu ska de skolor som går med underskott ta fram åtgärdsplaner för att ordna situationen.

– Den omedelbara lösningen blir att dra ner på nyanställningar, det vill säga att man inte tillsätter vikarier och tjänster som blir vakanta – detta har redan börjat, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden.

48 grundskolor i Stockholm går just nu med ett underskott. Det är nästan hälften av alla kommunala grundskolor. Bland gymnasieskolorna är det 18 stycken, vilket motsvarar ungefär 70 procent av de kommunala skolorna, som går back.

Totalt sett går skolorna plus

Malin Eriksson är ekonomidirektör på utbildningsförvaltningen och hon menar att skolorna totalt sett inte går back utan att budgeten för Stockholms skolor landar på 20 miljoner plus.

– Skolorna totalt sett blöder inte. Varje skola har sin egen budget med en fond där ett eventuellt överskott sparas. Det är från dessa fonder skolorna nu blir tvungna att ta pengar, säger Malin Eriksson.

Tvingas dra ner på kostnader

Det är endast 10-15 skolor som inte har något överskott kvar och därför tvingats tömma sina fonder. Dessa skolor har nu fått i uppdrag från utbildningsförvaltningen att ta fram åtgärdsplaner för att se vilka kostnader de kan minska på.

– Man kanske plockar in vikarier som kostar mycket eller hyr in personal från bemanningsföretag, det kan vara lite allt möjligt. Det gäller att titta på vad man har för kostnader och vad man kan dra in på. Vissa måste jobba på ett annat sätt för att budgeten ska räcka till, säger Malin Eriksson vid utbildningsförvaltningen.

”Det är ett svek mot Stockholmarna”

– Anledningen till skolornas problem är att Socialdemokraterna inte har lagt på tillräckligt mycket pengar på skolorna. Istället har de rödgrönrosa partierna gått fram med den lägsta uppräkningen per elev på tolv år. Samtidigt ser vi stora klyftor i staden där alla elever inte får samma chans. Det är ett svek mot stockholmarna, säger Lotta Edholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.