Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stor efterfrågan på nya gravplatser i innerstan Foto: SVT

Stor efterfrågan på nya gravplatser i innerstan

Uppdaterad
Publicerad

Det är trångt på Stockholms kyrkogårdar och Katarina kyrkogård på Södermalm är först ut med att erbjuda närmare 1 000 askgravplatser i innerstan. Men redan om åtta år kan platserna vara slut.

Katarina kyrka på Södermalm byggdes i mitten av 1600-talet. Kyrkogården rymmer närmare 1 000 kistgravplatser och en minneslund men enligt ett beslut i kyrkorådet får inga fler kistgravar anläggas på kyrkogårdens grönområden. Nu har man anlagt en askgravplats med 960 nya platser för sista vilan, något som Mitt i var först att rapportera om.

– Jag tycker att det känns fint att vi inte behöver tacka nej till någon som har sin plats här, säger Camilla Lif , präst i Katarina församling.

Askgravplats

Det som skiljer en askgravplats från en minneslund är att anhöriga får vara med när askan strös ut och att platsen blir utmärkt. På Katarina kyrkogård får 20 personer sista vilan under en och samma sten, men med egen namnplakett.

– Du kommer inte kunna förboka plats eller välja placering. Det är inte tal om någon familjegrav, säger Allan Zoltan, fastighetschef Katarina församling.

Stor efterfrågan

Sen den nya askgravplatsen stod klar i slutet av förra året har efterfrågan varit stor.

– Det är väldigt många som är angelägna att få gravsätta sina nära och kära på Katarina kyrkogård. Det är gott om önskemål att få ligga här, säger Allan Zoltan, fastighetschef Katarina församling.

Men redan om åtta år kan platserna vara slut.

– Det är många som kommer på våra gudstjänster och vill vara här, så därför kommer de här platserna bli fulla snart, säger Camilla Lif.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer