Foto: SVT/TT

Snart kan du blippa dig genom SL-spärrarna – med ditt bankkort

Uppdaterad
Publicerad

Nästa sommar ska det bli möjligt att betala resan i SL-trafiken genom att hålla sitt bankkort mot spärren eller mot automaten i bussen. I förlängningen innebär det att dagens biljettsystem, SL Access, kan fasas ut.

För att kunna betala direkt med bankkortet behöver det vara ett så kallat kontaktlöst kort. Det innebär att man kan betala med kortet bara genom att hålla det över en kortläsare. När betalkortet blippas på bussen eller i en spärr skapas en biljett i biljettsystemet kopplad till kortet som används.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) menar att man på det här sättet sänker tröskeln för resenärerna att kunna betala för sig.

– Detta betyder att du slipper ladda ditt Accesskort vid en automat för att istället kunna använda ditt bankkort. Vi tar helt enkelt bort ett onödigt steg i biljettköpet, säger Kristoffer Tamsons (M).

Kostnaden för att anpassa både hård- och mjukvara beräknas bli omkring 57 miljoner kronor. Beslut fattas av trafiknämnden den 19 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.