– Vi kan inte acceptera allt det dödliga våldet. Det får inte normaliseras, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) när hon står vid mordplatsen i Husby. Foto: Pia Heick/SVT

Finansborgarrådet kräver nationell samling mot gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen besökte Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) brottsplatsen i Husby, där en ung man sköts till döds på torsdagen. Nu kräver finansborgarrådet en nationell samling där aktörer från hela samhället arbetar med att få stopp på våldet.

Flera skotthål i fasaden, ytterddörren och genom flera balkonger på en av gårdarna mitt i Husby vittnar om var en ung man i 20-årsåldern sköts till döds sent på torsdagseftermiddagen.

Det gängrelaterade mordet skedde inför ögonen på barn och vuxna som rörde sig i bostadsområdet.

– Min lillebror såg allt som hände igår. Han kom hem och sa till mig att någon blivit skjuten, berättar en pojke i 12-årsåldern när SVT är på plats och filmar.

Skotthål i altanräcket vid platsen där en man i 20-årsåldern sköts till döds i Husby. Foto: Pia Heick/SVT

Vapen och narkotika i omlopp

Stockholms finansborgarråd besökte på fredagen Husby för att prata med några av mammorna som bor i området.

– De säger att det är för mycket vapen i omlopp, att det finns en öppen narkotikaförsäljning här och att det finns unga, impulsiva män som inte drar sig för att mörda någon, säger Anna König Jerlmyr (M).

Nationell samling krävs

Alltför få kriminella får långa fängelsestraff, menar de mammor som finansborgarrådet pratat med. I stället växer gängkriminaliteten, där hämndaktioner blir allt varnligare.

– Vi kan inte acceptera allt det dödliga våldet. Det får inte normaliseras. Därför kräver jag nu en nationell samling mot gängkriminaliteten, säger Anna König Jerlmyr.

I videon kan du höra mer om vilka konkreta åtgärder finansborgarrådet kräver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.