Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två misstänkte föremål hittades på två olika platser i Stockholm på onsdagskvällen. Foto: Blåljusbilder

Två misstänkt explosiva fynd hittade i nordvästra Stockholm – två anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Två misstänkt farliga föremål hittades på två olika platser i nordvästra Stockholm, det ena i Tensta och det andra på en plats i Järfällaområdet. Enligt polisen har inget detonerat.

– Jag kan inte gå in på varför vi anser att de är misstänkt farliga, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på Stockholmspolisen.

På onsdagskvällen larmades polisen om två misstänkt farliga föremål, ett i Tensta i norra Stockholm och det andra på en plats i Järfällaområdet. Polisen kan bekräfta att det rör sig om explosiva föremål men håller fortfarande på att undersöka dem för att avgöra huruvida föremålen kunnat detonera eller inte.

För fyndet i Tensta är två misstänkta vuxna personer gripna under natten mot torsdag för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De har senare anhållits av åklagare.

Bombskyddet undersöker

Första larmet inkom klockan 20.45 om ett misstänkt farligt föremål i ett flerfamiljshus i Tensta.

– Jag kan inte gå in på var fyndet hittades, men det var inte i en lägenhet, utan på en annan plats i huset, säger Daniel Wikdahl.

Polisen rubricerar ärendet som försök till allmän ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Förtegen om utredningen

Det andra larmet inkom strax innan klockan 22 på en plats utomhus i Järfällaområdet. Polisen är förtegen om på vilken plats man hittat fyndet, och man vill heller ännu inte kommentera hur man rubricerat ärendet eller om någon misstänkt gripits.  Ingen människa ska ha skadats och inga materiella skador har påträffats

Föremålen har omhändertagits av polisens bombtekniker och ska undersökas.

– En teknisk undersökning kommer genomföras för att se om man kan hitta spår på föremålen och fastställa vad de är för något, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.