Krav-märkt rödgran är en garanti för att inga bekämpningsmedel använts, säger Jonas Rudberg som är sakkunnig på Naturskyddsföreningen. Foto: SVT

Besprutade julgranar i många hem

Uppdaterad
Publicerad

Varje år säljs närmare tre miljoner julgranar i Sverige och det finns krav-märkta rödgranar som inte besprutats, för den som vill handla miljövänligt. Men när SVT ger sig ut i julruschen visar det sig att få julgransköpare känner till miljöaspekterna.

Med knappt en vecka till julafton råder högtryck på försäljningen av julgranar och det finns ett flertal att välja bland: rödgran, silvergran eller kungsgran.

Enligt organisationen Krav används ofta stora mängder kemiska bekämpningsmedel mot ogräs och insekter på icke-ekologiska odlingar. Det finns också medel som påverkar själva växtsättet på granarna. Enligt organisationen är det kungsgranaen som utsätts för mest miljöpåverkan.

Bekämpningsmedel används på kungsgranen

– Kungsgranen som allra oftast är odlad i Danmark behöver ogräsbekämpning. Poängen är att det ska ta död på all växtlighet, alltså ogräset, säger Jonas Rudberg som är sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Enligt Naturskyddsföreningen är rödgran bäst för miljön. Allra bästa är det om konsumenten får tag på en kravmärkt rödgran eftersom den odlats utan bekämpningsmedel. Silvergranen är inte heller bra ur miljösynpunkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.