Naziledarna hörs i dag i rätten

Uppdaterad
Publicerad

De tre nazister som pekats ut som drivande vid demonstrationen i Kärrtorp är knäpptysta i polisförhör. Flera av de yngre berättar mer om vad som hände.

”Det vill jag inte svara på” och ”inga kommentarer” är allt ledarna säger, framgår av polisutredningen.

Andra åtalade, under 18 år, är mer talföra under polisförhören. En 17-årig åtalad pojke, som inte anser sig tillhöra SMR, säger att han blev ”lite småchockad” av hur våldsamt det blev.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

– Jag börjar förstå att det är lite väl aggressivt för att vara en demonstration, säger pojken, om när de börjar gå mot torget.

Hans kompis, också 17 år, vill inte vara med i SMR längre.

– Jag pallar inte vara med om något sådant igen, så jag hoppade ur, säger han.

En 16-årig pojke berättar hur de beordrades ta glasflaskor från en bil.

– Jag ville vända om. Jag förstod väl när de tog fram flaskorna att det inte var något jag hade skrivit under på, säger pojken, som ångrar att han var med.

Pojken säger att två äldre åtalade gav order.

– De sa någonting i stil med att: ”Vi ger direktiv, så lyssna på oss”, säger han.

I går förhördes de yngre under rättegången i Södertörns tingsrätt, men då bakom stängda dörrar. I dag på förmiddagen ska de tre ledarna höras. Senare i dag ska en expert från Säpo berätta om SMR.

-Min uppfattning var att demonstrationen i Kärrtorp var emot Svenska motståndsrörelsen, så jag tyckte det var självklart att åka dit, säger en 24-årig åtalad i rätten.

Mannen, med brunt hår och mörkgrön tröja, är den första av de tre utpekade nazistledarna som förhörs under rättegångens tredje dag.

-Jag har inte utövat något våld mot någon. Det jag har gjort är att jag har hållit i en kamera. Sedan vill jag poängtera att jag inte är någon gruppchef som åklagaren påstår, säger han.

Enligt 24-åringen blev SMR-gruppen, som anordnade vad han kallar en motdemonstration, ”attackerad av svartklädda personer” uppe på torget.

Åklagaren pressar mannen på uppgifter om att han skickat ut sms för att samla gruppen den 15 december. Hon pekar även på andra gånger när han kallat personer till möten.

En annan av männen, ytterligare en 24-åring, medger att han skickade mängder av sms med uppmaning till samling. I motsats till den förste som förhördes säger sig mannen vara gruppchef inom SMR, med ansvar för personer i ett visst område. Åklagaren undrar varför han bar skyddsväst i Kärrtorp.

-Även om jag går för att köpa mjölk har jag skyddsväst, för det finns hot mot mig, säger han.

Samlingen var inte ett initiativ från ”riksledningen” för SMR, enligt 24-åringen.

-Skulle det här ha varit en demonstration från Svenska motståndsrörelsen skulle det varit personer med vissa funktioner där. Men det här var ett löst initiativ från internet, säger han.

Åklagaren vill fråga mer om interna mötesdokument som utredarna hittat.

-Jag kommenterar inte stulna dokument från vår organisation, säger han.

En 29-årig man hörs sist av de tre utpekade ledarna. Han presenterar sig spontant som ”nästeschef i Svenska motståndsrörelsen i Stockholmsregionen och Mälardalen”.

I rätten är han betydligt mer talför än i polisförhör. Även han anser att de hade en motdemonstration, som blev attackerad.

-Vi har gjort det tydligt att vi är på väg, vi har dragit igång ett flyglarm och tänt bengaler. Då kommer det människor emot oss, och jag förstår att ”nu kommer det smälla”. Jag springer dem till mötes, och försvarar mig med flaskor, säger han.

Mannen sitter tillbakalutad, iklädd beige tröja med en mörk skjorta under, med välkammad sidbena i det kortklippta mörkblonda håret.

-Det första polisen gör, taskmörtar som de är, är att spraya ned vårt främsta led med pepparspray. Sedan är de väldiga aggressiva mot oss, säger han.

Han hävdar att SMR inte stod bakom det som hände i Kärrtorp. Däremot kan andra ha påverkats av att han, i egenskap av hög chef inom SMR, var där.

-Trots att jag inte anförde gruppen kan jag ha inspirerat gruppen med min närvaro, säger han.

Ledde till massdemonstration

– Några hundra personer, även barn, deltog i den tillståndsgivna demonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december i fjol.

– Manifestationen angreps plötsligt av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).

– Veckan efter, söndagen den 22 december, samlades omkring 16 000 personer i Kärrtorp för en mycket uppmärksammad demonstration mot rasism och våld.

– Sju personer åtalades den 17 februari för våldsamt upplopp. Totalt kommer ett 30-tal personer att åtalas framöver, nästan alla med koppling till SMR.

– Även en man aktiv i antifascistiska kretsar kommer att åtalas för att ha knivhuggit en av nazisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet