Avspärrningar vid ambassadsområde i Östermalm. Foto: Linnea Carlén/SVT

En polis slagen i huvudet när nazister demonstrerade

Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd på flera platser i Stockholm under lördagen. På Medborgarplatsen blev en polis slagen i huvudet när hen försökte stoppa ett slagsmål mellan nynazisterna och motdemonstranterna.

– På Medborgarplatsen anslöt motdemonstranter och under arbetet med att hålla isär grupperingarna skadades en polis efter att ha slagits i huvudet. En misstänkt förövare har gripits. säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Den skadade polisen kördes till sjukhus av kollegor och händelsen rubriceras som våld mot tjänsteman. Vid halv tre på lördagseftermiddagen avslutades demonstrationen på Medborgarplatsen.

Demonstrerade på flera platser

Polisen fick indikationer på att något var på gång under lördagsförmiddagen och vid lunchtid var mellan 35 och 40 medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen på Östermalmstorg för att demonstrerara och dela ut flygblad. Något som de inte har fått något tillstånd för.

– De befann sig vid Östermalm och sedan gick de vidare till Norrmalm och sen till Medborgarplatsen. Vi har upprättat en anmälan om ”olaga demonstration” eftersom de inte har tillstånd att demonstrera, säger polisens presstalesperson Sven-Erik Olsson.

Avspärrat vid ambassad

Polisen misstänkte att Nordiska motståndsrörelsen skulle röra sig mot Finska ambassaden vid Gärdet och området runt ambassaden spärrades därför av vid lunchtid.

– Vi trodde att de skulle bege sig till finska ambassaden eftersom Finland nu har inrättat en ny lag om att motsvarande organisationer är förbjudna, säger Sven-Erik Olsson.

Omkring 13.30-tiden hade polisavspärrningarna vid Gärdet hävts.

Regler för demonstrationsrätten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer