Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens konfronteras av kravallpoliser vid en demonstration i Göteborg den 30 september. Foto: TT

Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutade en finsk domstol att den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens verksamhet förbjuds i landet, det rapporterar YLE.

Birkalands tingsrätt har beslutat att den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens verksamhet förbjuds i Finland. Polisstyrelsen väckte i mars talan mot rörelsen eftersom dess verksamhet ansågs strida mot lagen och god sed, skriver YLE.

”Domstolens linje är ett klart besked om att våldsamma och öppet rasistiska organisationer inte har någon plats i det finländska samhället”, säger Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen enligt YLE.

– Polisen har motiverat det här med att organisationen är våldsam och öppet rasistisk och man uppmanar och belönar våld, säger SVT:s korrespondent Hasse Svens.

Föreningen Pohjoinen perinne, som är kopplad till Nordiska motståndsrörelsen, förbjuds också. NMR motsatte sig ett förbud och vädjade till yttrande- och föreningsfriheten.

Började med dödsmisshandel

Diskussionen om att förbjuda NMR startade förra året, sedan en man i Helsingfors blivit misshandlad av en NMR-medlem. Mannen dog senare på sjukhus.

– Det var i samband med en demonstration som NMR anordnade i Helsingfors som det blev bråk med en motdemonstrant. En NMR medlem sprang ifatt den här demonstranten och sparkade honom i ryggen så att han föll i gatan och dog senare av skadorna, säger Hasse Svens.

Unikt fall

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Finland. Inför rättegången i Tammerfors annordnades det demonstrationer och motdemonstrationer.

– Det var ganska stökigt här i samband med rättegången för en månade sedan, säger Hasse Svens.

Det är även en relativt unik dom i Finland.

– Om man tittar i historieböckerna får man gå tillbaka till 70-talet för att hitta något liknande, att en förening förbjuds, och även då så handlar det om en förening med nazistiska förtecken, säger Hasse Svens.

Grundades 2008

Den finska grenen av NMR grundades 2008 och har mellan 70 och 90 aktiva medlemmar, enligt tidningen Expo.

NMR i finland grundades med godkännande av huvudorganisationen i Sverige, enligt YLE. Nordiska motståndsrörelsen i Sverige bildades 1997 av aktivister ur Vitt ariskt motstånd. NMR är en våldsbejakande nazistisk organisation och enligt Säpo Sveriges farligaste nazistgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.