Motdemonstranter under NMR:s demonstration vid Mynttorget i november 2012. Foto: TT

Nazistledare åtalas efter tal på Mynttorget

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, åtalas för hets mot folkgrupp. Detta efter att han bland annat ropat ”hell seger” under ett tal på Mynttorget i Stockholm i november förra året.

Simon Lindberg nekar själv till brott, enligt DN.

Hans tal fångades på video av den ideella föreningen Juridikfronten, som också gjorde polisanmälan. Enligt åtalet har han genom talet ”uttryckt missaktning för andra folkgrupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, genom att ropa ”hell seger” och samtidigt höja sin högra arm uppåt i en hälsningsrörelse”.

Hänvisar till 1800-talsskald

Lindberg själv hävdar i förhör att hälsningen ”hell seger” är en hyllning till den segern de vill ha för sin organisation, precis som att sossarna eller moderaterna vill ha en seger. De vill nå framgångar för sina politiska idéer och vara det största partiet. Han hävdar också att uttrycket användes av skalden och biskopen Esaias Tegner, som dog 1846, långt innan det kom att bli de tyska nationalsocialisternas hälsning.

– Min bedömning är att det funnits tillräckliga skäl för ett åtal, men det är inte min uppgift att ta ställning till om bevisningen räcker för en fällande dom, säger kammaråklagare Olof Vrethammar till Nyhetsbyrån Siren.

Möttes av motdemonstranter

Enligt Stiftelsen Expo är Lindberg ledare för Nordiska motståndsrörelsen sedan december 2015.

Marschen den 12 november förra året var en av de största som utförts av organisationen, och möttes av motdemonstranter. Nio personer greps misstänkta för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman i samband med demonstrationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer