I videon ser du hur Stockholms stad ökat avrinningen längs Sockenvägen i Enskede. Foto: Pia Heick/SVT

Nederbörden beräknas öka med 20-30 procent i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

För att bygga en fungerande stad behövs det asfalt, plattor och sten. Men när det regnar kraftigt har vattnet ofta svårt att rinna undan från de hårdgjorda ytorna. Stockholms stad jobbar därför med olika strategier för att klara av den allt större nederbörden.

Enligt SMHI beräknas årsnederbörden i Stockholms län öka med 20-30 procent de kommande 80 åren. Även de extrema skyfallen väntas bli fler.

Men i takt med att bebyggelsen i Stockholmsregionen växer minskar de naturliga platserna där regn- och smältvatten kan rinna undan.

Så här såg det ut på Södermalm under ett av sommarens skyfall. Foto: TT

Stockholms stad har därför tagit fram en dagvattenstrategi som ligger till grund för all stadsplanering.

Genom att fördröja och leda bort nederbörden minskar belastningen på avloppsnätet. Målet är att förhindra översvämningar samtidigt som regn- och smältvattnet renas innan det når grundvattnet.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.