Foto: Google/SVT

Nedsågad ek väcker ilska bland Danderydsbor

Uppdaterad
Publicerad

I början av året sågades en 300 år gammal ek ned i Danderyd. I och med trädfällningen bröt Danderyd mot kommunens egna regler och tilltaget har väckt ilska bland boende i kommunen.

– Den här eken är ovärderlig, säger Jan Hägglund som bor i Danderyd.

Trädet var 1,7 meter i diameter och sågades ned i samband med ett grävarbete. När en ek som är över en meter i diameter ska sågas ned ska länsstyrelsen kontaktas enligt kommunens egna regler – något som aldrig gjordes.

Jan Hägglund, som driver Facebook-gruppen Danderyds debatt, berättar att många reagerat med bestörtning på att trädet fällts.

– Det går inte att begripa hur man kan göra en så här tokig sak, säger han.

Ledamot i tekniska nämnden: ”Häpnadsväckande”

Christer Lidgard (C) är ledamot i tekniska nämnden och även han är upprörd över hur frågan har hanterats.

– Den här typen av fällningar får inte ske. Det är en regel som en tjänsteman på tekniska kontoret har brutit mot. Jag tycker det är häpnadsväckande, säger han.

”Vi gjorde en felbedömning”

Under söndagen återkom Anna Tengelin Skoog, som är direktör för Tekniska kontoret i Danderyd, till SVT och hänvsiade då till ett pressmeddelande där hon bland annat kommenterar ärendet på följande sätt:

– Vi gjorde bedömningen att det fanns ett akut behov att ta ner trädet eftersom det kunde bli en säkerhetsrisk. Säkerhet är prioriterat och om det finns fara för människors liv och hälsa ska vi agera. Här gjorde vi fel bedömning, i efterhand har det visat sig att situationen inte var akut.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet

Se reportaget i videon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.