Nedskärningar hotar fornlämningar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms fornminnen riskerar att växa igen. Den grupp som håller bland annat gamla gravsättningar rena får halverad budget efter nyår.

Från den 1 januari övergår Forminnesgruppen från Spånga-Tensta stadsdelsnämnd till trafik- och renhållningsnämnden och det är i samband med detta som budgeten halveras.

Gravar och bosättningar

Fornminnesgruppen har 15 fast anställda och två tillfälligt anställda. De sköter en stor del av de 350 fornminnen som finns över över hela Stockholm, mest järnåldersgravar och stenåldersbosättningar och förhindrar att växtligheten tar över.

De röjer även sly i naturreservat och röjer i parker för att staden ska bli tryggare.

Fem blir kvar

Enligt enhetschefen Peter Ohlström innebär budgetnedskärningen att endast fem personer kan bli kvar i gruppen.

Magdalena Bosson, förvaltningsdirektör på Trafikkontoret, säger till ABC att hon inte vill kommentera ärendet innan hon satt sig in i det. Den första veckan i januari ska hon träffa Fornminnesgruppen för att diskutera hur verksamheten ska drivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.