Foto: SVT

Nej till Tullinge som egen kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett klart nej bland väljarna i Botkyrka. Men i Tullinge säjer väljarna ja till att bryta sig loss.

Det är inte bara skola och sjukvård som varit i fokus denna valrörelse. I Botkyrka kommun har invånarna gått till valurnan för att rösta om ännu en fråga: Den om Tullinge ska få bilda en egen kommun.

Svaret från Botkyrkaborna är tydligt. 69,5 procent säger nej. Men siffrorna i Tullinge ser det annorlunda ut. Här säger 67 procent ja.

Tullingepartiet backar

Tullingepartiet, som blev det överlägset största partiet i Tullinges valdistrikt 2010, anser att Botkyrka är en för stor kommun och Tullingeborna därför har för lite att säga till om i politiska beslut.

I år får Tullingepartiet 8,8 procent av rösterna i hela Botkyrka kommun. Det innebär att partiet får ett fullmäktigemandat mindre än förra perioden. Från sex stolar till fem.

Endast rådgivande

Men de andra partierna i kommunfullmäktige säger nej till Tullinge kommun. Enligt Socialdemokraterna skulle skulle en kommundelning bli allt för dyr.

Folkomröstningen om Tullinge är endast rådgivande.

Se hela resultatet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet