Nej till Väsby sjöstad

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i Upplands Väsby röstade nej till att genomföra byggandet av den nya stadsdelen Väsby sjöstad enligt planen.

I Upplands Väsby har det planerats för en helt ny stadsdel nämligen Väsby sjöstad, stadsdelen skulle enligt planen ligga på en halvö i Mälaren där cirka 7.500 personer har beräknats kunna bo.

I planen ingick även en utveckling av Sättraområdet och ett naturreservat i Rundbyskogen. I gårdagens lokala folkomröstning i kommunen var det 49 procent som röstade nej till att genomföra planen medan 44,5 procent röstade ja.

– Det här är en rådgivande folkomröstning och alltså ingenting som de som kommer att sitta vid makten i kommunen måste följa, det återstår att se vad som händer med planen, säger Eva Assarsson, chef valkansliet Upplands Väsby kommun.

Ett nytt lokalparti, Väsbys Bästa, tar plats i kommunfullmäktige. I den preliminära rösträkningen fick de 3,6 procent av rösterna vilket skulle ge 2 mandat i kommunfullmäktige och blir där med större än centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet