”Det blev en match med mig, helt enkelt. På så sätt var det ju tur”, säger Niklas Bergquist, som räddats av en donerad lever. Foto: SVT

Niklas räddades av donerad lever

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Bergquist i Sundbyberg fick en ny lever efter att ha drabbats av en allvarlig sjukdom.

– Jag är evigt tacksam, säger han.

Niklas Bergquist drabbades av tarmsjukdomen Krohns när han var 25 år gammal. Samtidigt konstaterades det att han hade cellförändringar på levern och att han var nära att drabbas av cancer.

– Då var det bara att göra en transplantation så snabbt som möjligt, säger han.

Ny lever en månad senare

Varje år dör omkring 50 personer i väntan på ett nytt organ i Sverige, trots att donationsviljan är stor. Men Niklas hade tur. Han sattes upp på transplantationslistan i juni, och fick en ny lever redan en månad senare.

– För att man ska få ett organ måste det matcha med storlek, blodvärden med mera mellan den som donerar organet och den som tar emot det. Det blev en match med mig, helt enkelt. På så sätt var det ju tur.

830 personer väntar på organ

Just nu står 830 personer på listan, i väntan på till exempel en ny lever, nya njurar eller ett hjärta.

– Det jobbiga för de som står på väntelistan är att de behöver förbereda sig på det absolut värsta – att man inte får ett nytt organ, säger Niklas.

– Det är ju en hemskt känsla, även om man alltid har ett hopp om att det ska fungera. I och med att så många vill donera sina organ känns det som en bra väg att gå att vi hedrar deras önskan.

LÄS MER: Nytt donationscenter ska rädda liv

Niklas säger att han inte vet någonting om vem som donerade organet, eller vad personen hade råkat ut för.

– Men det känns helt fantastiskt, för jag lever fortfarande. Jag känner mig så otroligt ödmjuk inför det, för jag hade inte suttit här om det inte varit för den personen. Jag är evigt tacksam.

Hårda regler

Reglerna för vem som kan donera sina organ efter sin död är hårda i Sverige. I nuläget är det bara personer som avlider i intensivvård medan de vårdas i respirator som har möjlighet till detta. Den som vill donera kan skriva upp sig i socialstyrelsens donationsregister och berätta för sina anhöriga vad man vill.

– Det viktigaste är att göra sin vilja känd för sina nära och kära. Det är de som kommer att få frågan om olyckan är framme, säger Niklas.

FOTNOT: Även levande kan donera i vissa fall, då främst njurar och vävnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.